СподелиИзраелски изтребители изстреляха ракети по иранското консулство в столицата на

...
СподелиИзраелски изтребители изстреляха ракети по иранското консулство в столицата на
Коментари Харесай

Защо Израел продължава да атакува Сирия?

Сподели
Израелски изтребители изстреляха ракети по иранското консулство в столицата на Сирия Дамаск по-рано тази седмица, убивайки няколко висши военни командири. Техеран съобщи, че ще отмъсти, а специалисти настояват, че има опция спорът да се популяризира. Защо Израел продължава да нанася въздушни удари против суверенна страна и какво ще се случи от в този момент нататък?
Кога започнаха офанзивите?
Израелската войска нападна Сирия към този момент повече от десетилетие, възползвайки се от хаоса в страната след гражданската война, която стартира през 2011 година Тя значително завърши, само че траялата години наред иранска и съветска поддръжка за ръководството на сирийския президент Башар ал-Асад го оставиха на власт над по-голямата част от страната. Въпреки това, Сирия остава раздрана, като разнообразни фракции управляват обособени елементи на страната. Това дава на Израел лесна опция да нанася въздушни удари.

Тъй като глобеното от Запада държавно управление на Ал-Асад е изправено против подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски сили, опозиционни сили, турски военни интервенции на север и ИДИЛ (ISIS), Израел постоянно употребява окупираните Голански възвишения, с цел да нападна Сирия и Ливан. И режимът на Асад не може да го спре.

От 2017 година насам офанзивите се ускориха към възходящото наличие и въздействие на Иран и Хизбула в Сирия. Припомняме,че Иран, ливанската Хизбула и Сирия са съдружници против Израел и Съединени американски щати, с въоръжени и политически групи в Ирак и Йемен, в по този начин наречената „ ос на съпротивата “.
Защо последните офанзиви са значими?
Израел нанесе два от своите най-мащабни и смъртоносни удари против Сирия през последната седмица и доста усили честотата и интензивността на офанзивите си след началото на войната в Газа, изключително към столицата Дамаск.

Въздушният удар в понеделник изцяло изравни постройката на иранското консулство в Дамаск, убивайки седем от членовете на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC), измежду които и двама генерали, управлявали елитните сили Кудс в Сирия и Ливан.

Бригаден военачалник Мохамад Реза Захеди в продължение на десетилетия беше основна връзка сред IRGC и Хизбула, работел с водачи на Хизбула като Хасан Насрала и Имад Мугниех, който беше погубен от Израел. Това е  най-високопоставеното ликвидиране, откогато командирът на силите Кудс генерал-майор Касем Солеймани бе погубен от Съединени американски щати в Ирак през януари 2020 година

Ударът върху IRGC идва, откакто ползите на Корпуса бяха неведнъж наранени в Сирия, а удар в края на декември умъртви Рази Мусави, различен техен върховен пълководец.

Само дни преди офанзивата против иранското консулство израелската войска нанесе масирани удари по северната сирийска провинция Алепо, убивайки минимум 40 души, множеството от които бойци. Ударите наподобява поразиха оръжеен склад, което докара до поредност от детонации, умъртвили и шестима бойци на Хизбула.
Ще има ли още офанзиви против Сирия?
Очаква се засилените израелски въздушни офанзиви против Сирия да продължат, защото войната в Газа, която е актуалният главен мотор на изострените спорове в района, не демонстрира признаци за прекъсване, макар гибелта на повече от 33 000 палестинци и големият интернационален отзив.

Противовъздушната защита, ситуирана от сирийската войска, се ангажира и прихваща някои от офанзивите против страната, само че не съумява да ги спре изцяло. Русия изрично осъди последните израелски въздушни офанзиви, само че не предприе дейности против тях.

Арон Лунд, помощник в основания в Съединени американски щати мозъчен концерн Century International, споделя, че по-смелите израелски офанзиви са до известна степен отговор на евентуално увеличените доставки на иранско оръжие за Хизбула през Сирия.
Очаква ли се разгръщане на спора?
Техеран е подложен на напън да отговори на последната израелска офанзива, само че се пробва да балансира това с желанието си войната в Газа да не се популяризира в целия район.

Лунд счита, че отговорът на Иран може да варира от удар върху транспортен съд, обвързван с Израел, офанзиви в кюрдския район на Ирак, набези на израелски дипломатически задачи в чужбина, повече офанзиви от оста на съпротивата или  даже директна офанзива против Израел.

„ Но има ограничавания за това какъв брой вреди Иран може да аргументи на Израел, без да се нарушат салдото на спора и без да се стига до ескалация и риск към по-широк спор. Например, директна офанзива против Израел от Иран евентуално ще провокира израелски удар на иранска земя, до момента в който ескалация посредством Хизбула може да усложни рисковете от районна война “, добавя Лунд.

„ Иран може да стартира да оказва по-голям напън върху американските войски в района. Това би било метод да се подтикват напъните на Съединени американски щати да удържат Израел. Но има граници на това какъв брой надалеч ще желаят да стигнат против американците “, сподели още той.

И въпреки всичко Джулиен Барнс-Дейси, шеф на програмата за Близкия изток и Северна Африка към Европейския съвет за външни връзки, счита, че ескалация от страна на Израел ще принуди Техеран към по-сериозно възмездие.

„ През последните месеци видяхме желанието на Иран да държи обстановката под надзор и да предотврати разширение на спора, само че Техеран може да се почувства заставен да отговори със мощ, с цел да отбрани надеждността на възпиращата си позиция “, сподели той пред „ Ал Джазира “.

„ Малко евентуално е Иран да се довери на западните обществени изказвания, осъждащи офанзивата, поради продължаващата мощна поддръжка за Израел и даването на оръжия, които Израел употребява в Газа и района. “

*Текстът е оповестен в „ Ал Джазира “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР