СподелиХарвардският университет ще замени подвързия на книга, направена от човешка

...
СподелиХарвардският университет ще замени подвързия на книга, направена от човешка
Коментари Харесай

Университетът „Харвард“ подменя подвързия от човешка кожа на книга от 19 век

Сподели
Харвардският университет ще размени подвързия на книга, направена от човешка кожа. Книгата е от 19 век и се съхранява в библиотеката на университета.

Подбудите за подмяната на подвързията са напълно етични, оповестиха от университета.

Книгата, наречена Destinées de l’Ame („ Съдби на душата “), се съхранява в университетската библиотека Houghton от 30-те години на предишния век, само че притегли интернационалното внимание през 2014 година, когато проби потвърдиха, че е обвързана в човешка кожа, написа The Guardian.

В известие на университета се споделя, че след „ деликатно изследване, ангажиране на заинтригуваните страни и обсъждане “ ще отстрани подвързията и ще работи с управляващите за „ установяване на дефинитивно почтително предписание с тези човешки остатъци “.

Книгата е написана от Арсен Усайе, френски романист, в средата на 1880-те години, който разсъждава върху концепцията за съществуването на душата и за живота след гибелта.

Първият притежател на книгата е френският доктор Лудовик Булан. Той е индивидът, който подвързва тома с човешка кожа.

От Харвард са на мнение, че Буланд е взел кожата от умряла пациентка в болница, където е работил, без единодушие на роднините ѝ.

Историята към тази книга стимулира университета да вземе решението след години изследване.

„ Както можете да си визиите, това беше извънредно събитие за нас и ние успяхме да съберем задоволително информация, преди да вземем решението си “, разяснява Том Хайри, архивист в библиотеката.

Потвърждението за странното подвързване на книгата е пристигнало още през 2014 година Тогава от университета не взеха този факт насериозно и даже назова откритието „ добра вест както за почитателите на антроподермичната библиопегия, само че и за библиоманите и канибалите “.

Антроподермичната библиопегия е практиката на подвързване на книги в човешка кожа, нещо, което е било известна мода през 19-ти век, само че корените ѝ са от 1500-те години.

Сега от Харвард декларират, че съжаляват за „ хумористичния звук “, с който в началото са коментирали откритието.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР