Списък с танковете, които участваха в руския Парад на победата?

...
Списък с танковете, които участваха в руския Парад на победата?
Коментари Харесай

Само един танк на парада в Москва: В какво се превърна гордостта на Путин година след войната

" Списък с танковете, които участваха в съветския Парад на успеха? 1 брой Т-34 ".

" В Киев има повече съветски танкове, изложени на едно място, в сравнение с този церемониал ".

Това не са смешки, няма образна машинация - обичайният боен церемониал на Червения площад се оказа бледа версия на предходните демонстрации на мощ от страна на Кремъл.

Общият брой на бойните машини, които бяха включени в шествието, се оказва единствено 51 (като броим и танка от Втората международна война).

За съпоставяне - през 2021 година съветската войска изкарва на площада 197 машини, а през първата военна година 2022 те са 131.

Общо към 8000 бойци са взели участие в церемонията - най-малкият брой от 2008 година насам. Дори по време на пандемичната 2020 година на Червения площад има 14 000 военни.

Една от аргументите за внезапното редуциране на тази част от парада е обвързвана с огромните загуби, които съветската войска търпи в последната година поради нашествието в Украйна. По данни на украинските Въоръжени сили - над 3700 съветски танкове са унищожени сред 24 февруари 2022 и 9 май 2023 година

Бронираните бойни машини, които са изгубени от съветската войска, са над 7200.

Подробен доклад на техниката, взела участие в парада, е изработен от анализатора Оливър Алекзандър, който го наблюдава в действително време. Той открива, че даже при мощно ограничавания брой на бойните машини, Москва се е принудила да " вземе на заем " 10 бронирани коли, които се употребяват единствено от чеченските войски.

Парадът на 9 май въобще не включваше авиационно шоу - твърдеше се, че то е анулирано " в последния миг ", само че подготовки на Военновъздушните сили въобще не са провеждани.

По традиция парадът на техниката се открива от танк Т-34 - модел, употребен от Червената войска по време на Втората международна война. За разлика от 2022 година обаче това е единственият военен танк - към този момент липсват (който дебютира на парада на 9 май още през 2015 година, само че в никакъв случай не е влизал в действителни военни действия), Т-90 и Т-72.

На второ място идват седем бронирани коли с висока проходимост " Тигр-М ", последвани от шест ВПК " Урал ", който влезе в употреба през 2022 година (украинската войска даже се похвали, че е съумяла да превземе един " Урал " ).

На парада дефилират и 10 бронирани коли " Ремдизел З-СТС Ахмат " - основани през 2022 година за чеченската войска.

В последната част на парада са показани шест ракети " Искандер - М ", носени на БТР-82А, шест ПВО-системи С-400 и три междуконтинентални балистички ракети " Ярс ".

Парадът е закрит от три колесни бойни машини " Бумеранг ", които към момента не са влезели в серийно произвеждане.

Не са включени други съществени бойни танкове, бойни машини за пехотата, ПВО-системи с дребен обхват, безпилотни наземни транспортни средства и Военновъздушни сили.

" От началото на нашествието количеството на техниката на парада се срутва до жалка проява. Няма причина Украйна да прави каквито и да е акции против парада. Руската войска е изцяло способна да се изложи сама ", разяснява Оливър Алекзандър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР