Списък с 25 приватизирани големи български предприятия са посочени в

...
Списък с 25 приватизирани големи български предприятия са посочени в
Коментари Харесай

Приватизирани от Прокопиев и купувани от Донев фирми излязоха от доклада на ДАНС

Списък с 25 приватизирани огромни български предприятия са посочени в отчет на ДАНС, изпратен до прокуратурата предходната есен, заяви пред депутатите от правната комисия основният прокурор Сотир Цацаров по време на първото си чуване в нея. Анализът на контраразузнаването, пожелан от премиера Бойко Борисов, и изпратен на основния прокурор, прави отрицателни заключения и акцентира пет проблематични момента в приватизацията в България. Двността обаче пречи да бъдат формирани наказателни производства по тях, стана ясно от думите на обвинител номер едно, предава Канал 3.

Сред кусурите, открити от ДАНС в родната приватизационна реалност през годините, са промените на приватизационните покупко-продажби с понижаване на цената, сключване на анекси, с които отпада задължението новият притежател да влага и да заплаща неустойки, отпадат и отговорностите му да поеме ангажимент за трудова претовареност в раздържавеното дружество.

Не на последно място и промените, давали опция без ден стаж в обещано дружество да влезеш в неговия УС и на другия ден - да приватизираш през РМД, описа на народните представители Цацаров. ДАНС прави заключението още, че е бил неефикасен следприватизационният надзор и са били вписвани отговорности от страна на страната.

От листата на ДАНС с приватизирани компании личат такива, свързани с Иво Прокопиев от битието му на приватизатор, като " Винпром Дамяница ". Тук са още притежаваната от Огнян Донев " Софарма " АД, продаденият от кабинета Костов за жълти стотинки " Кремиковци ", цех " Победа ", " Пулпудева ", " Бургаско питие ", " Биовет ", " Бургаски корабостроителници ". Сред фирмите са още " Руно Комерс ", " Мебел К ", Топлоелектрическа централа Русе - Запад ", " Бряст " ЕООД, " Металснаб холдинг " ЕАД, " Българска роза - Севтополис ", " София " ЕАД и " Техноимпекс ", в чиято приватизация пък е взела участие соцлидерката Корнелия Нинова.

Цацаров още един път удостовери написаното в писмото до депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, въз основа на което от партията настояват, че Нинова лъже за инспекциите за присъединяване й в договорката през годините. Атанасова зададе въпрос на основния прокурор по отношение на писмото и стана ясно, че вниманието на прокуратурата към договорката с " Техноимпекс " е било в границите на инспекцията по отчета на ДАНС дружно с другите компании. " Аз не мога да кажа нищо по-различно ", сподели Цацаров и повтори, че осведомителният масив в прокуратурата до 2001 година е по номера на Наказателен кодекс, а не по основна дума " приватизация ", заради което той не разполага с друга информация.

По преписката не са налице данни за осъществяване на нарушавания, изтекли са и давностните периоди за наказателно гонене, повтори основният прокурор изводите от писмото. Според него евентуално това е била и повода - приключването на отминалостта, с цел да се откаже ДАНС да изпрати на прокуратурата втория транш приватизирани компании.

" Всяка договорка се е разгледала поотделно и явно се е стигнало до извода от изпращащите, че няма смисъл да ни изпращат повече, тъй като отминалостта ги покрива ", разяснява пред медиите Цацаров.

" За приватизацията доста неща се чуха и се изговориха. Да, добре, тя сътвори основата за частната благосъстоятелност и пазарното стопанство, само че дяволът, както постоянно, е в детайлите ", обърна внимание основният прокурор.

" Проблемът не е в приватизацията сама по себе си като способ, а в промените на закона, в следствията, в промените на приватизационните контракти. Може да имате префектния контракт, когато три години след сключването му бъде подписан анекс към него, с който отговорностите към него за трудова претовареност, за вложения отпаднат, клаузите, по които страната да търси наказателна клауза, това е казусът ", счита той.

Според Цацаров, прокуратурата ще си свърши работата, в случай че се създадат конституционните промени за проверката на приватизацията, само че собствеността на тези компании няма да се промени. По думите му, излаз, който би бил с резултат, е " да се търси вид, при който страната да търси повреждане на тези покупко-продажби, или да търси цялостно осъществяване по тези покупко-продажби ".

" Иначе реализират се едни наказателно-правни последствия, единствено че промените в собствеността са се случили и остават. И какво от това? ", разяснява основният прокурор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР