Спирките на градския транспорт в София ще бъдат дадени на

...
Спирките на градския транспорт в София ще бъдат дадени на
Коментари Харесай

700 спирки повече с навеси в София, дават 2600 на концесия

Спирките на градския превоз в София ще бъдат дадени на концесия. Между 500 и 700 повече ще бъдат тези с навеси, реши Столичният общински съвет на съвещанието си през днешния ден. 
 Дават спирките в София на концисия, единствено на 400 ще има реклами
Срокът за концесията е 15 години с алтернатива за удължение с още 5. Спирките са разграничени на 4 пакета по към 600 във всеки от тях, а конценсионното заплащане е приблизително 20 000 евро на година за пакет. 

Реклама ще може да се слага на 100 спирки и на 75 павилиона за билети, пакетирани храни и цигари от всеки пакет. Един претендент няма право да получи повече от два пакета спирки. Почистването на спирките обаче остава грижа на компаниите, които и в този момент се занимават с тази активност. 

Няколко години обсъждаме тази тематика и за мен най-важно е какви ще бъдат изгодите за града. А те са ремонт на над 2600 спирки на територията на цялата Столична община, и монтиране на между 1500 и 1800 спирконавеса, което значи с сред 400 и 700 спирконавеса повече от съществуващите в този момент, разяснява столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е вносител на отчета. Смятам, че когато можем да не изхарчим над 18 млн. лева, би трябвало да се възползваме от това. Защото 18 млн. лева могат да бъдат големи средства за ремонт на улици, на тротоари, за създаване на детски градини или учебни заведения. Затова предложихме този модел, уповавам се всички стопански и правни анализи да са направени по този начин, както би трябвало. За мен е доста значимо в договорите да има ясни регламенти за прекратяване, в случай че бъдещият концесионер не си извършва уговорките. Разделихме София на 4 зони – всеки претендент може да участва най-много в две, с цел да не се допусне монопол “, изясни Фандъкова.

Всеки концесионер поема задължения за ремонт на съществуващите спирки, монтаж на новите спирконавеси и елементи към спирката – кошчета, знаци, електронни табла, както и поддръжката им. Спирките ще бъдат с идентичен дизайн. 

Очакваме над 80 хиляди евро годишно облага от това, изясни Фандъкова. Тя призна, че чака обаче концесията да се проточи във времето, тъй като най-вероятно ще има обжалвания. 

По време на разискването в зала съветникът от Република България Иво Божков изрази опасения с концесията на спирките да не се повтори монопола на Лафка, която в София с помощта на дребните притежатели на павилиони е бил избегнат. 

С концесията за ръководство на спирките няма по какъв начин да няма монопол, щом 50% от спирките и от павилионите има опция да бъдат извоювани от един състезател, разяснява Милка Христова, зам.-председател на СОС от Българска социалистическа партия. Тя сподели още: Съобразно Закона за концесиите и посочените в самата концесия учредения, се изисква аргументация, а такава изрично липсва. Изисква се мнение от ведомства, сред които Министерство на защитата,

Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на околната среда и водите – които също липсват. Вчера в комисия ми беше казано, че такива има от 2013 година по старите конкурсни документи, защото новите са от юли 2018 година Аз съм изключително удовлетворена, че ГЕРБ се уповава на възможните мнения на държавното управление на Орешарски – това е огромен комплимент “, сподели още Христова и уточни, че от Българска социалистическа партия - София такива мнения даже от 2013 г. не са видели. 
Тази аргументация трябваше да ни убеди, че концесията ще ни даде по-добро качество на услугата. Но на процедура какво ни се предлага – съществуващата обстановка се резервира, като вероятно ще се подменят спирките, само че забележете – 1/3 съставляват спиркознак с кошче. Това значи, че огромна част от софиянци, и то тези, които живеят в покрайнините на града и чакат по половин час на спирка, ще стоят сред капките, изясни Христова.

Поздравих кмета Йорданка Фандъкова за това, че тя стана обединител на нещо, което от дълги години не може да се сплоти – десни и леви против тази концесия, разяснява водачът на столичните социалисти Калоян Паргов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР