Спират да опаковат куфарите на летището, за да се намалят

...
Спират да опаковат куфарите на летището, за да се намалят
Коментари Харесай

Спират да опаковат куфарите на летището, за да се намалят пластмасите в ЕС


Спират да опаковат куфарите на летището, с цел да се понижат пластмасите в Европейски Съюз
Изхвърляме приблизително по 187 кг отпадък годишноД а се ограничи и спре практиката да се опаковат куфарите на пасажерите със стреч фолио на летището.Това плануват нови правила за понижаване на опаковките и съответно пластмасовите боклуци вцелия Европейски съюз, гласувани в сряда от Европейския парламент в Брюксел.Забранява се също използването на неразградими химикали.Целта е да се подтиква повторната приложимост и преработването на опаковките.

Заложената цел в регламента с новите условия е опаковките да се понижат с 5% до 2030 година, с 10
% до 2035 година и с 15 на 100 до 2040 година
За пластмасовите се предлага по-бързо понижение – с 10% до 2030 година, а с 15% до 2035 и до 2040 година,

оповестиха от европейската институция.

Европейските депутати упорстват да се забрани използването на неразградими химикали на пер- и полифлуороалкилирани съединения и бисфенол.

А в опаковките, предопределени за храна, с цел да се опази здравето на потребителите.

Евродепутатите оферират възбрана на продажбата на доста тънки пластмасови торбички под 15 микрона за извършване на покупки, в случай че не се употребяват за насипни храни.

България беше една от първите европейски страни, която забрани тънките пластмасови торбички,

само че свободното предложение в магазините подтиква използването им от потребителите, разясниха осведомени.

Новите правила изискват всички опаковки да могат да се рециклират. Европейските страни би трябвало да подсигуряват посредством транспониране на новите правила в своето законодателство, че до 2029 година 90% от материалите, които се съдържат в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), се събират разделно. Парламентът ще стартира договаряния с страните членки на Европейски Съюз за окончателната форма и наличие на регламента, откакто Съветът на Европа одобри позиция върху него.

Общият брой на отпадъците от опаковки в Европейски Съюз се е нараснал от 66 млн. тона през 2009 година на 84 млн. тона през 2021 година Всеки европеец е генерирал 188,7 кг боклуци от опаковки през 2021 година и се чака количеството да се усили до 209 кг през 2030 година.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР