Спиращи дъха пейзажи, райски плажове, камъчета от втвърдена лава… Ако

...
Спиращи дъха пейзажи, райски плажове, камъчета от втвърдена лава… Ако
Коментари Харесай

Чудовище от лава дреме под вълшебния Санторини

Спиращи дъха пейзажи, божествен плажове, камъчета от втвърдена лава…

Ако и вие сте зашеметени от хубостта на Санторини, не забравяйте, че природата е директен резултат от бурната вулканична история на региона, написа в материал за гръцкия остров CNN.

Преди към 3600 години вулканът там избухва с толкоз мощна мощ, че унищожава изцяло античния град Акротири и унищожава морската минойска цивилизация, която се е заселила на острова.

С днешна дата Санторини е най-романтичното място в Гърция с първокласни вили и курорти, където почиват международни звезди. Стръмните вулканични скали, ситуирани на към 1000 метра над морското ниво, основават неповторими пейзажи с белосани къщи в гръцки жанр, балансиращи по ръбовете на острова.

Шумната атмосфера вечер застива с настъпването на залеза. Синьо-бялото куполно селце Оя се цялостни с хора, а до момента в който огненият диск на слънцето залязва зад скалите, небето се трансформира в ярка картина от червени, оранжеви и розови нюанси. Наблюдателите изтръпват в унес, до момента в който последните лъчи изчезнат в морето.

Колумбо е спокоен от близо 400 години, само че не спи

Малцина обаче осъзнават, че под хипнотичния калейдоскоп от цветове  се крие деен вулкан. Санторини е част от Гръцката вулканична дъга - едно от най-важните вулканични полета в Европа, в което през последните 400 000 години са станали над 100 изригвания.

Най-активният подводен и евентуално рисков вулкан в Източното Средиземноморие, Колумбо, се намира на пет благи североизточно от Санторини и е част от същата вулканична система.

Потопен в Егейско море, Колумбо е спокоен от близо 400 години, само че не спи. При последното си изригване през 1650 година той убива 70 души и провокира 40-метрово цунами. Регистрирани са мощни трусове и вторични земетресения, както и отровен газ и облаци пушек.

Учените са наясно, че бъдеща детонация на Колумбо може да провокира огромни разрушения. Някои от най-големите океанографски експедиции в света са го посещавали, а през последните 20 години наблюдението на вулкана пораства с паника.

Един от най-големите американски проучвателен кораби за надълбоко сондиране JOIDES Resolution, пътува до Санторини за първата си задача в Средиземно море сред декември 2022 година и февруари 2023 година

На борда му има " цяла плаваща лаборатория ", споделя вулканологът и съкоординатор на експедицията Тим Друит. Способни да сондират на повече от 8000 метра под повърхността на морето, откривателите събират недостигнати до момента седименти, с цел да се опитат да реконструират историята на вулканичната активност в региона.

Първоначалните отчети се чакат по-късно тази година и те би трябвало да оказват помощ на учените освен да предвиждат бъдещи изригвания, само че и да разкрият държанието на други дейни вулкани по света, които съставляват опасност за милиони хора, живеещи до тях. Изследват се и връзките сред земетресенията и вулканите.

Еви Номику, океанографка в Атинския университет, взе участие във всички експедиции на родния си Санторини през последните 20 години.

" Постепенно сглобяваме геопъзел, който демонстрира кои елементи са били суша и кои - вода ", споделя тя. " Ако успеем да разберем по-добре предишните изригвания и тяхното влияние, ще имаме пътна карта за по-добро справяне с бъдещите провокации. "

Експедицията JOIDES Resolution не е първото огромно изследване на региона. Номику изяснява, че от дълго време изследваните рискови условия, открити в Колумбо, са предиздвикали НАСА да финансира новаторска експедиция през 2019 година

" На дъното на кратера му има извънземен океан с форми на живот, които могат да бъдат открити на други планети. ", добавя ученият.

Враждебната среда с дейни хидротермални отвори, изхвърлящи гореща вода и минерали, служи като съвършен полигон за тествания на нови технологии. НАСА тества подводни апарати, които един ден, надява се организацията, ще изследват непознати океани на Юпитер и Сатурн.

Друго неотдавнашно изследване разкрива и неоткрита до момента магмена камера под Колумбо. Учените считат, че тя може да бъде ключ към разбирането на сеизмичната интензивност в този район.

" Люлката на живота ", Анджелина Джоли и ВИП туристите

Димящите вулкани и бълбукащите кратери разпалват въображението и на холивудските продуценти, които избират Санторини за начална локация на адреналиновия холивудски блокбъстър от 2003 година " Лара Крофт: Томб Рейдър - Люлката на живота ".

Използвайки трагичните скали на Санторини за декор, Анджелина Джоли се озова в рискови обстановки в мистериозни води, до момента в който търси подводно богатство. След фотосите, Джоли и тогавашният ѝ брачен партньор Брад Пит прекарват ваканцията си на Санторини и не са единствените звезди, изкушени от хубостта на гръцкия остров.

Ким Кардашиян, Лейди Гага и Шакира също са се плискали в кристално чистите води на Санторини. Всяко лято мегаяхти пътуват сред него и другия гръцки остров за звезди - Миконос, а ВИП пасажерите им разкриват извънредната конюнктура с изявления в обществените мрежи.

Приключенският дух на Лара Крофт продължава да владее туристическите екскурзии с лодка. Те включват посещаване на вулкана Неа Камени: един от петте острова, които образуват вулканичния комплекс Санторини и самичък по себе си народен геоложки парк.

" Последното изригване на Неа Камени е било през 50-те години на предишния век ", споделя Мариос Фитрос, основен изпълнителен шеф на туристическата организация Santorini View. " Посетителите обичат тръпката да се изкачват до кратера на вулкана. Това е една от най-популярните ни екскурзии. "

Приключенията не престават с плуване във вулканичните горещи извори на близкия остров Палеа Камени, последвано от слънчеви бани на палубата с аспект към скалите на Санторини.

Друга известна екскурзия до превъзходния археологически обект Акротири припомня за силата на вулкана.

Процъфтяващият град от бронзовата ера е опустошен от изригване преди 3600 години, което изхвърля близо 20-километрова колона от пепел и скали, поглъщайки града. Около 1700 години по-късно сходно злополучие унищожава Помпей. След като пепелта и лавата са отстранени, блестящо оцветените стенописи на Акротири през днешния ден са прелестно непокътнати.

На имотните покупко-продажби не се приказва за вулканична интензивност

Благодарение на международната си популярност Санторини е обект на най-големите вложения в туризма в страната. Hilton и Nobu са измежду марките, които се настаниха на острова през последните години, а цените на парцелите са измежду най-високите в Гърция. Един от сътрудниците по недвижими парцели на острова, който отхвърля да бъде назван пред CNN, признава, че " вулканичната интензивност в никакъв случай не влиза в диалога " при продажбата на парцел.

Ако в миналото изригне, Колумбо е кадърен да сътвори колона с височина десетки километри и може да провокира цунами. Повишената интензивност преди към 10 години породи съществени опасения измежду учените, само че за благополучие по-късно тя понижа.

" Ако стартираме да следим нараснала интензивност на Колумбо, би трябвало да сме нащрек. Добрата вест е, че вулканите предизвестяват неведнъж. ", изясняват учените.

Междувременно през 2020 година Агенцията за гражданска отбрана на Гърция показа проект от 185 страници за справяне с последствията от вероятно активиране на вулканичната група на Санторини.

На острова има повече вино, в сравнение с вода

В всекидневието си локалните поданици нямат доста време да мислят за вулкана. През лятото островът безусловно е претъпкан. Свръхтуризмът остава едно от най-големите провокации, защото неповторимата морфология на Санторини продължава да притегля тълпи.

Освен с хотелите и заведенията за хранене, целият бизнес на острова е обвързван с вулкана. Произвежданата на място козметика е цялостна с минерали, а първокласните хранителни съставки се отглеждат в неповторима почва. Има музей, отдаден на черешовия домат от Санторини, който от 2006 година е артикул със предпазено название за генезис, а фавата на острова се счита за най-хубавата в Гърция.

Перла в короната на Санторини след туризма е виното. Жителите споделят, че на острова има повече вино, в сравнение с вода. Около една пета от съвсем 30-те квадратни благи са заети от лозя, множеството от които отглеждат асиртико - локално грозде, от което се създават бели виновност в три разновидности – свежи, сухи и  минерални.

" Като дребна бях мощно повлияна от разказите на дядовците ми за дребните детонации в Неа Камени. Постепенно разбрах, че има още един вулкан, който е под водата. Вулкан, който е по-мощен, по-загадъчен и по-опасен. Няма по какъв начин да знаем дали ще преживеем огромно изригване, само че такова евентуално ще има. ", счита локалната изследователка Еви Номику.

Ако се окаже права, някой ден Санторини още веднъж ще бъде заровен под пълен пласт вулканична пепел. Но към този момент, до момента в който посетителите се любуват на зашеметяващите залези с чаша асиртико в ръка - вулканът мълчи.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР