Спиране на дейността за добив на инертни материали и окончателно

...
Спиране на дейността за добив на инертни материали и окончателно
Коментари Харесай

Кметът Павел Михайлов на среща с енергийния министър за кари...

Спиране на активността за рандеман на инертни материали и дефинитивно решение на казуса с кариерите над село Белащица изиска кметът на община „ Родопи” Павел Михайлов на срещна със служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

По време на диалога Михайлов изложи претекстовете на община „ Родопи” и се разгласи срещу всички капиталови планове на сегашни и бъдещи вложители за удължение на периода на концесионните контракти или увеличение на концесионната повърхност на територията на село Белащица.

Кметът уточни, че един от главните проблеми на общината е точно добивът на инертни материали над селото, което оказва отрицателното влияние поради високото равнище на фини прахови частици във въздуха, замърсяването и шума. Като главен претекст в позицията си Общината акцентира обстоятелството, че бъдещите проекти за развиване включват превръщането на „ Родопи” в зелен жилищен регион наоколо до Пловдив. Заради географското си състояние община „ Родопи” има туристически запаси, които дават опция за развиване на разнообразни типове туризъм и привличане на вложения.

„ Възобновяваето и осъществяването на кариерни действия в село Белащица, както и отдаването на нови концесионни площи в региона е неприемливо, според направения План за интегрирано развиване със период на деяние в идващите седем години. През последните години община „ Родопи” се утвърди в прелъстителен център за жилищно строителство, туризъм и развъртян аграрни регион. Считам, че действия по рандеман на инертни материали ще повлияят отрицателно върху поминъка на популацията, ще отхвърлен вложители и ще повлияят на развиването на общината, а оттова - и върху приходите в бюджета”, разяснява по време на срещата кметът.

Михайлов изясни, че кариерите са източник на непрестанно замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време единствено за предходната година популацията, намиращо се в непосредствена непосредственост, в Белащица и прилежащите Марково и Брестник, се е нараснало с над 1300 души.

„ Големите ни опасения, свързани с кариерите са и намиращите се наоколо до тях три каптажа, които ще се употребяват за водоснабдяването на селото. Взривните действия и желанията за разширение на концесионните площи могат да доведат до цялостна загуба на вода от тези източници”, сподели още кметът на общината.

Министър Андрей Живков изрази поддръжка и даде обещание да инициира нова среща, която ще бъде взаимна сред двете министерства –на енергетиката и на околната среда и водите. На нея ще бъдат поканени представители на община „ Родопи” и на Инициативния комитет “Стоп на кариерата в Белащица “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР