Специалният съветник на американския президент Ричард Гренел заяви, че на

...
Специалният съветник на американския президент Ричард Гренел заяви, че на
Коментари Харесай

Сърбия и Косово - какво предстои във Вашингтон?

Специалният консултант на американския президент Ричард Гренел съобщи, че " на масата на договарянията сред Прищина и Белград " във Вашингтон в четвъртък ще бъдат обсъждани единствено стопански въпроси, само че не изключи опцията в договарянията да бъдат отворени и други тематики, оповестява РТС.
Ричард Гренел съобщи, че е склонен с изказването на президента на Сърбия Александър Вучич, че никой не знае какви въпроси ще бъдат разисквани в петък, прибавя БГНЕС. По този метод Гренел отговори на въпроса дали една от тематиките на идната среща на делегациите на Белград и Прищина ще бъде взаимното признание на суверенитет.
 Сърбия и Косово договарят на 3-4 септември в Съединени американски щати Сърбия и Косово договарят на 3-4 септември в Съединени американски щати
Планираните диалози сред Сърбия и Косово ще се състоят във Вашингтон на 3 и 4 септември, заяви сръбският президент Александър Вучич...
Това е един от проблемите, с които се сблъскваме от самото начало - че обществеността и политиците гледат на този развой единствено едностранно. Ще забележим какво ще се случи в петък, какво ще се случи в понеделник, добави американският посланик, отбелязвайки, че процесът е креативност, не просвета.
На въпрос дали на делегациите може да се предложи съглашение, сходно на постигнатото сред Израел и ОАЕ, Гренел отвърна, че не може да отговори на този въпрос. Ще бъдат обсъждани редица въпроси и от страните зависи дали имат предпочитание да разискват всички, сподели Гренел. Съединени американски щати, както той декларира, нямат скришен проект, нямат какво да изискват. Единственото нещо, което те ще изискват, е, че в случай че страните желаят помощ от Съединени американски щати, в случай че желаят щатски долари, тогава е нужен стопански прогрес. Не желаеме да харчим парите си и да се тъпче на едно място, сподели специфичният консултант.
Според Гренел диалозите в региона на по-нататъшното развиване на икономическото съдействие ще продължат във Вашингтон в четвъртък и ще бъдат заложени нови въпроси за търговията, основаването на нови работни места и какви предпоставки би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се откри по-задълбочено икономическо съдействие.
Първият път, когато бях в Белград и Прищина, открих контакт на равнище стопанска система, тъй като това е най-важното и тъй като до момента не сме имали триумф в политическите въпроси, акцентира Гренел. Той има вяра, че фокусът върху икономическото развиване ще способства за напредъка на договарянията.
 Лавров: Диалогът Белград – Прищина няма опция Лавров: Диалогът Белград – Прищина няма опция
Независимо, че има хора, които желаят да разсекат „ Гордиевия възел ”, договарянията сред Белград и Прищина нямат опция....
Младите хора са разочаровани от непрекъснатия акцент върху политически въпроси, които не са довели до никакъв прогрес през последните 10 години. Ще реализираме прогрес с нови работни места и икономическо развиване. Ще променим нашата позиция и ще се съсредоточим върху основаването на нови работни места за младежите, икономическия напредък и по-малко върху политическите въпроси, акцентира специфичният консултант.
Ключовият въпрос, споделя съветникът на американския президент, е дали партиите са подготвени да се съсредоточат върху икономическото развиване, което ще повлияе на привличането на американския капитал, американската промишленост, европейския капитал и европейската промишленост. Много предприемачи се усещат обезпокоени, тъй като не са в положение да осъществят плановете си заради трансгранични ограничавания и невъзможността за свободно придвижване сред Сърбия и Косово, сподели Гренел.
Можем, показва той, да продължим да се занимаваме с политически въпроси и да стоим неподвижни или да се занимаваме с това, което работи, а това са стопанската система и новите работни места. Нашата цел е да създадем среда, която да е от изгода и на двете страни, сподели Гренел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР