Специалният представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

...
Специалният представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Нужни са спешни мерки срещу трафика на хора в България

Специалният представител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) Валиант Ричи и изпълнителният секретар на Експертната група за битка с трафика на хора към Съвета на Европа (ГРЕТА) Петя Несторова призоваха България да вземе незабавни ограничения за усилване на предварителната защита и реакцията против трафика на хора. Това се споделя в изказване на Съвета на Европа до медиите.

На взаимни срещи с Националната комисия за битка с трафика на хора и българския парламент представители на ОССЕ и Съвета на Европа споделиха констатациите от визитата на специфичния представител в страната и третия отчет за оценка на ГРЕТА. Те приканиха България да предприеме дейности в няколко основни области, като например засилване на координацията на напъните за битка с трафика на хора, приемане на нова тактика за битка с трафика на хора и обезпечаване на достъп на жертвите до правораздаване.

Специалният представител на ОССЕ Ричи посочи належащата нужда да се дефинират цели и да се влага в напъните за битка с трафика на хора, в това число посредством повишение на значимостта на въпроса за държавното управление и предприемане на по-амбициозни политически дейности.

" Като една от основните страни на генезис за трафика на хора в Европа, България се нуждае от постоянна тактика с акцент върху предварителната защита и изправянето на трафикантите пред съда. " - сподели той.

Петя Несторова, изпълнителен секретар на експертната група за битка с трафика на хора към Съвета на Европа, ГРЕТА, акцентира нуждата от нараснало политическо внимание към казуса и съответно бюджетно финансиране, което да обезпечи резистентност на ограниченията за битка с трафика на хора и ръководството на приютите. " Последните рекомендации, отправени от ГРЕТА към България, се концентрират върху гарантирането на достъп до правораздаване за жертвите на трафик. Това изисква да се обезпечи ефикасен достъп на жертвите до обезщетение и да се поддържа тяхното икономическо и обществено приобщаване. " - уточни тя.

Специалният представител на ОССЕ прави голям брой визити в страните всяка година, с цел да поддържа страните участнички в ОССЕ в битката с трафика на хора, да показа рекомендации за по-нататъшни дейности и да събере най-хубавите практики за битка с това ужасяващо закононарушение. Докладът на Ричи след визитите му в страните през 2021 година беше оповестен през 2022 година

Експертната група за борба с трафика на хора към Съвета на Европа (ГРЕТА) следи за използването на Конвенцията за битка с трафика на хора от 48-те страни, които са я утвърдили. ГРЕТА е оценявала дейностите на България против трафика на хора три пъти (през 2011 година, 2015 година и 2019 г.). Последният отчет на ГРЕТА за България беше оповестен през април 2021 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР