Писателката Теодора Димова ще бъде специалният гост на тазгодишното поклонение

...
Писателката Теодора Димова ще бъде специалният гост на тазгодишното поклонение
Коментари Харесай

Писателката Теодора Димова ще бъде специалният гост на тазгодишното поклонение в концлагера „Белене“ 2024

Писателката Теодора Димова ще бъде специфичният посетител на тазгодишното поклонение в концлагера „ Белене “, оповестиха от, което ще се организира на 1 юни 2024 година, събота, от 11,30 ч. на Втори обект на дунавския остров Персин, написа.

Там през април 1949 година комунистическото държавно управление с министър-председател Георги Димитров основава най-големия лагер за политически съперници на тоталитарния режим, през който минават минимум 15 000 души, а стотици намират гибелта си в него.

С възобновяване на годишното поклонение през 2023 година след спирането през 2020 година в пандемията от covid-19 уредниците на честването вкараха нова форма на гласност, а точно „ специфичен посетител на събитието “.

Неговата цел е да способства и утвърждава възпоменателната самодейност на „ Белене “ като една от формите за респект на жертвите на комунистически тоталитарен режим и предаване на паметта за случилото се с тях към идващите генерации.

Миналата година специфичен посетител на събитието бе Комисията по досиетата с ръководител Евтим Костадинов, която по време на поклонението показа тематичен документален алманах „ Държавна сигурност и лагерът „ Белене “, съдържащ архивни документи на репресивния уред на Българска комунистическа партия, както и документи от досиета на разнообразни лагеристи, минали през концлагера.

Тази година уредниците са се спрели на писателката Теодора Димова, тъй като тя освен визира тематиката за комунистическото минало в своето творчество, само че и заема открита и ясна гражданска позиция за нуждата от преосмислянето на тоталитарния режим в България, както и за смисъла на паметта на обществото към този исторически интервал.

„ Дълбоко се развълнувах от поканата да почетем дружно паметта на жертвите на тоталитарния интервал. Това е наше обвързване пред страданието на нашите предшественици “, съобщи пред desebg.com Теодора Димова във връзка поканата да бъде специфичен посетител на поклонението на „ Белене “ 2024.

„ Но това е също и грижа за тези, които идват след нас. Защото без паметта за това, което е било, те остават оголени и без отбрана, без имунитет към злото, то сменя единствено външния си тип, в същността си остава същото “, добави тя.

Теодора Димова – четен, превеждан и отличаван създател

Теодора Димова е измежду най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите " Емине ", " Майките ", " Адриана ", " Марма, Мариам " и „ Влакът за Емаус ”.

През 2007 година " Майките " завоюва Голямата премия за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е оповестена на 9 езика, сред които немски, френски, съветски, полски, маджарски, словенски и други " Адриана " е преведена във Франция и Чехия, по романа е изработен и филмът „ Аз съм ти ”.

През 2010 година книгата ѝ „ Марма, Мариам “ завоюва Националната премия Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 Теодора Димова стана притежател на премията „ Хр. Г. Данов ” за повсеместен принос в българската книжнина. През 2019 година излезе романът ѝ „ Поразените ”, който на идната година се трансформира в Роман на годината на НДФ „ 13 века България ”, завоюва премията за прозаичност „ Перото ” и „ Цветето на Хеликон ” за най-продавана книга.

Носител е на Голямата премия за литература на СУ „ Климент Охридски ” за 2022 г, както и Вазовата премия за литература за повсеместен принос през 2023 година

През 2023 година от щемпел излезе романът ѝ „ Не випознавам ”, самобитно продължение на „ Поразените ”. През април 2024 година творбата бе отличена с премията на „ Цветето на Хеликон “ за най-продаван разказ през 2023 година

Съпътстващо събитие с присъединяване на Теодора Димова

Освен присъединяване в самото поклонение на 1 юни на остров Персин с Теодора Димова ще се състои и съпътстващо събитие среща-дискусия „ Тоталитаризъм, жертви, памет “, която ще се организира в читалището „ Христо Ботев – 1892 “ в гр. Белене на 31 май, петък, от 17.30 ч.

Съпътстващото събитие е проведено от Инициативната група за поклонението на „ Белене “ 2024 година взаимно с управлението на читалището в гр. Белене.

На срещата-дискусия с Теодора Димова могат да участват, както поданици на гр. Белене и околните обитаеми места, по този начин и всички посетители, които ще дойдат в региона ден преди събитието на 1 юни 2024 година на Втори обект на остров Персин.

Водещ и на двете събития на 31 май и 1 юни в гр. Белене и на остров Персин ще бъде артистът Руси Чанев.

В момента тече дарителска акция за образуване на годишното поклонение на " Белене ", която.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР