Специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери смята, че

...
Специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери смята, че
Коментари Харесай

Джон Кери: Предстоящият форум за климатичните промени може и да не постигне целта си

Специалният делегат на Съединени американски щати за климата Джон Кери счита, че не трябва да имаме прекомерни упования от конференцията на Организация на обединените нации за климата, определяна като повратен миг за бъдещето на планетата. Той позволява, че договарянията идващия месец ще приключат без страните да са договорили такива цели за понижаване на излъчванията при потребление на въглища и нефт, каквито са нужни, с цел да се предотвратят разрушителните равнища на световно стопляне, предава Асошиейтед прес.

В изявление за организацията обаче Кери отдаде дължимото на напъните на Съединени американски щати, Европейския съюз, Япония и други съдружници преди договарянията идващия месец в Глазгоу, Шотландия, които целят да приближат света до нужното огромно редуциране на потреблението на изкопаеми горива. Той показва вяра, че задоволително страни ще се причислят към самодейността през идващите две години. " След като конференцията в Глазгоу завърши, ще знаем, кой почтено дава своя принос и кой не ", споделя специфичният делегат.

Кери приказва също за това какви ще са последствията, в случай че американският Конгрес, където демократите имат нежно болшинство, не успее да одобри законодателство за съществени ограничения за климата от страна на Съединени американски щати в миг, когато държавното управление на Байдън се стреми да поеме водачеството в дейностите за климата. " Това е все едно президентът Тръмп още веднъж да ни извади от Парижкото съглашение ", сподели Кери.

Кери е дал изявлението за АП през вчерашния ден в залата за конференции, намираща се покрай кабинета му в Държавния департамент, чиито коридори на горните етажи към момента са злокобно празни поради пандемията. Коментарите на Кери са направени след девет месеца на интензивна " климатична дипломация " посредством пътувания в чужбина, телефонни и видеоконферентни диалози за да се договорят допустимо най-вече световни задължения за дейности за климата преди конференцията, която се открива на 31 октомври в Глазгоу.

Кери възнамерява крайните му спирки да бъдат в Мексико и Саудитска Арабия, откъдето чака нови, контрактувани в последната минута задължения за климата преди конференцията, на която ще замине за двуседмични договаряния.

Усилията на Кери в чужбина и мултимилиардните обещания на американския президент Джо Байдън за приемане на законодателство и поддръжка за потреблението на по-чиста сила в Съединени американски щати са нов стадий, откакто президентът Доналд Тръмп извади Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата.

Кери отхвърля тезата, че се пробва да понижи упованията от конференцията, възприемана като краен, само че не и финален период, както започнаха на акцентират водачите, в който страните им се чака да разгласят какъв брой крепко ще работят, с цел да превключат стопанските системи си от замърсяващи към чисти енергийни източници. Кери и други политици бяха определили конференцията в Глазгоу като " последният и най-хубав късмет " да се даде подтик на намаляването на нездравословните излъчвания, на вложенията във възобновими енергийни източници и да се помогне на по-бедните страни, тъй че да могат в точния момент да се откажат от замърсяващите въглища и нефт, с цел да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса.

Планетата към този момент се затопли с съвсем 1,1 градуса, откогато страните по света одобриха задачата за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса в Париж през 2015 година Учените предизвестяват, че вредите, нанесени на климата, са непоправими и са довели до пагубни равнища на стопляне при липса на значително редуциране на нездравословните излъчвания.

Когато става дума за превъзмогване на разликата сред обещаното и нужното редуциране на нездравословните излъчвания, Кери споделя: " Надявам се да стигнем много покрай това, въпреки че към момента ще има разминаване. Трябва да сме почтени за това разминаване и би трябвало да го използваме като още един мотивиращ фактор, с цел да продължим да ускоряваме процеса, колкото се може повече ", декларира той.

Междувременно парите, които се наливат в създаването на по-чисти технологии, като запазване на силата в акумулатори, ще подтикват напредъка и ще създадат по-лесно за изоставащите страни да наваксат изоставането си, отбелязва той.

Заслужава да се означи, че нееднократните пътувания на Кери в Китай и дипломатическите старания на други страни до момента не съумяват да доведат до обществен ангажимент за по-бързо понижаване на излъчванията от страна на този основен състезател по въпросите на климата. Китай държи да употребява въглищните си електроцентрали и по тази причина страната е най-големият замърсител в света сега. Под управлението на президента Си Цзинпин Китай не демонстрира интерес да бъде възприеман като страна, последваща образеца на Съединени американски щати във връзка с климата или каквото и да е друго.

Кери не загатна категорично Китай като една от аргументите, заради която конференцията в Глазгоу може да не се трансформира в толкоз огромен триумф, какъвто би могла, въпреки че е изцяло допустимо Китай да направи изненадващи изказвания.

" Би било отлично, в случай че всички в този момент излязат и се ангажират с задачата за 1,5 градуса ", споделя той и прибавя: " Това би било необикновено. Някои страни обаче просто към момента не разполагат с енергиен микс, който да им разреши да го създадат ".

За Байдън във вътрешен проект същинският проблем е миксът в Конгреса. Несъгласни с него конгресмени от личната му партия към този момент блокират приемането на препоръчаното от държавното управление милтимилиардно климатично законодателство, каквото е нужно, с цел да бъдат осъществени климатичните обещания на Съединени американски щати в поддръжка на чистата сила.

Попитан по какъв начин проблемите на държавното управление с осъществяването на личните си климатични обещания се отразяват на насърчаването на дейностите за климата в чужбина, Кери дава отговор: " Наистина мъчително ". " Няма да се преструвам, че това е най-хубавият метод да предадеш най-хубавото обръщение. Имам поради, би трябвало да свършим тази работа ", споделя той.

Кери прибавя, че е оптимист, че Конгресът ще се задейства. " Не зная каква форма ще одобри това... или какви тъкмо законодателни промени ще се наложат, само че считам, че ще действаме отговорно " у нас в Съединени американски щати, споделя Кери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР