Специалният докладчик на ООН по въпросите, свързани с предотвратяване на

...
Специалният докладчик на ООН по въпросите, свързани с предотвратяване на
Коментари Харесай

Специалният докладчик на ООН по изтезанията отмени инспекция в Австралия

Специалният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите , свързани с попречване на изтезанията , е взел решение да анулира свое посещаване за ревизия в Австралия , защото два щата не са дали свободен достъп до центровете за задържане .

Подкомитетът за попречване на изтезанията и другите форми на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване е трябвало да посети страната през октомври, само че е прекъснал визитата си, откакто Нов Южен Уелс и Куинсланд са отказали достъп до някои центрове за задържане. Сега надзорният орган още веднъж разгласи, че не е реализиран задоволителен прогрес, с цел да се позволи цялостен достъп до тези обекти, предава „ BBC “.

Австралийското държавно управление изрази разочарованието си от това решение.

Подкомитетът за попречване на изтезанията , който се състои от самостоятелни специалисти по правата на индивида, трябваше да ревизира дали Австралия съблюдава протокола, целящ попречване на изтезанията и унизителното отношение към арестувани лица. Участието на страната в него беше утвърдено от федералното държавно управление през 2017 година и даде разрешение на членовете на органа да посещават свободно затвори, полицейски сектори и други центрове за задържане без предизвестие . Председателката на Подкомитета Сюзън Джабур обаче съобщи, че макар съдействието от страна на Австралия, не е имало друга опция с изключение на да се приключи визитата, защото въпросът, обвързван с неограничения достъп до всички места за отнемане от независимост в два щата, се е оказал неуреден . От Организация на обединените нации обясниха също, че към момента не може да се подсигурява, това ще се случи в рационален период.

Говорителят на федералния основен прокурор на Австралия Марк Драйфус разгласи, че държавното управление надълбоко съжалява за това решение и че то не отразява „ уговорката на страната да пази и предизвиква правата на индивида “ . Той добави, че визитите на органа на Организация на обединените нации във всички останали австралийски щати са минали сполучливо .

От октомври насам Куинсланд е постигнал прочут прогрес в разрешаването на Организация на обединените нации да посещава стационарни отделения за психологично заболели , достъпът до които преди беше блокиран заради опасения за неприкосновеността на персоналния живот на пациентите. Понастоящем в Народното събрание се преглежда законопроект , целящ унищожаване на правните спънки.

Главният прокурор на Нов Южен Уелс Марк Спикман съобщи, че неговото държавно управление „ поредно е посочвало “ , че поддържа протокола . Щатът ограничи достъпа до пандизите си през октомври, като тогава министърът на правораздаването изясни пред локалните медии, че чиновниците в едно от заведенията са имали право да откажат достъп на инспекторите, защото не са имали съответното утвърждение.

Междувременно австралийският комисар по правата на индивида разяснява, че анулацията на визитата не е „ нито непредвидена, нито незаслужена “ . Лорейн Финли заяви пред „ ABC News “, че Австралия не се е отнесла към въпроса със сериозността, която заслужава.

„ Мисля, че няма подозрение, че това накърнява репутацията ни. Австралия желае да бъде международен водач, когато става въпрос за правата на индивида, само че е в действителност мъчно да поемем това водачество и да се застъпваме, когато не изпълняваме личните си интернационалните задължения. “, показа още Финли.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР