Специални пратеници на пет държави пристигнаха в Белград за среща

...
Специални пратеници на пет държави пристигнаха в Белград за среща
Коментари Харесай

Вучич се ангажира с мир на Балканите пред западни дипломати

Специални пратеници на пет страни дойдоха в Белград за среща с президента на Сърбия Александър Вучич, оповестява b92. След срещата те се обърнаха към обществеността. 

" Днес имахме доста сложен диалог ", сподели Вучич при започване на речта си.

" Една открита и сериозна полемика . Това, за което сме съгласни е, че замразеният спор не е решение и че когато имаш замразен спор, въпрос на време е безотговорни персони да го размразят и да застрашат мира и стабилността на Балканите ", той сподели.
 Москва не има вяра в резистентен компромис Сърбия-Косово под гаранции на Запада
Москва не има вяра в резистентен компромис Сърбия-Косово под гаранции на Запада

Захарова трансферира виновността за рецесии в Украйна и Балканите върху западни гаранции

Вучич сподели, че като президент на Сърбия през днешния ден той недвусмислено е изправен пред проблемите и провокациите , които биха били сложени пред страната ни, в случай че не се съгласим с оферти проект .

" При тези и такива условия помолихме четиримата, плюс Мирослав Лайчак, да оказват помощ на всички нас да преодолеем турбуленцията , пред която сме изправени в Косово, тъй като считаме, че е извънредно време да образуваме Общността на сръбските общини - CSM, което беше освен дадено, само че и подписан преди 10 години. Става въпрос за неотложност, защото едвам по-късно е вероятен диалог, в това число каквато и да е нормализация на ситуацията ", добави той.

Той уточни, че западните дипломати са приветствали напредъка на Сърбия по европейския път . Вучич уточни, че ни предстоят сложни дни и решения .

" Тук няма хубави и сладки приказки и мога да кажа, че дадох всичко от себе си, с цел да защитя и вардя Сърбия , което ще продължа да върша ", приключи президентът Вучич.
 Меката мощ на Русия и устойчивостта ѝ в Сърбия
Меката мощ на Русия и устойчивостта ѝ в Сърбия

46% от сърбите са за индиферентност във войната Русия-Украйна, салдото е най-евтината тактика за сръбското държавно управление

След срещата на Вучич с представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати , специфичният представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак сподели: " Имахме натоварен, сложен, само че и открит диалог . Президентът Александър Вучич показва виновен метод и воля за взимане на сложни решения в ползата на мира и европейските вероятности на Сърбия ".

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговор Мирослав Лайчак, пратеникът на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветникът по външната политика и сигурността на немския канцлер Йенс Плетнер, съветникът по външната политика на френския президент Еманюел Бон и консултант по външна политика и сигурност на министър-председателя на Италия Франческо Тало участваха на срещата.

Сръбският президент Александър Вучич разиска с тях по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на връзките с Прищина.
 Мрежата на Вагнер на Балканите
Мрежата на Вагнер на Балканите

В полезрението след опитите за рекрутиране в страните от региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР