Специалната военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, започната

...
Специалната военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, започната
Коментари Харесай

Япония: времето за избор изтича

Специалната военна интервенция за демилитаризация и денацификация на Украйна, стартирана от Русия на 24 февруари, ясно раздели актуалния свят на две неравноправни елементи. Съединените щати и техните съдружници са в малцинството - тези, които назовават себе си " първи свят ", " свободен свят ", " цивилизован свят ", " развити страни ", " златен милиард " и в този момент избират да бъдат наричани " Съюз на демокрациите ".

И в случай че в Западното полукълбо това малцинство въпреки всичко наподобява съвсем безусловно болшинство, защото Русия съвсем сама (с поддръжката на Беларус, Иран и Сирия) се опълчва на машините на НАТО, Г-7 и Европейски Съюз, то на изток обстановката е фундаментално разнообразни: поддръжниците на груповия Запад не са просто в малцинство, а в пагубно малцинство. Япония, англосаксонски Австралия и Нова Зеландия, Тайван - това е може би всичко. Разбира се, за по-голяма тежест можете да посочите и Микронезия, само че даже Сингапур и Южна Корея поддържаха с запаси „ адските наказания “ против Русия. И на фона на доближаването сред Пекин и Делхи, което приключва образуването на „ огромния евразийски триъгълник “ Русия-Индия-Китай, стратегическата обстановка в Индийско-Тихоокеанския район се трансформира по най-радикалния метод.

И най-големият губещ от тези промени е Япония. Дори не тъй като в отговор на присъединението си към режима на " адските наказания " Москва разгласи отдръпването си от преговорния развой по изискванията на мирния контракт с Токио. В последна сметка японците живеят без мир и без Южните Курили съвсем 77 години и въпреки всичко могат да живеят толкоз дълго. Единственият въпрос е какъв ще бъде животът? На първо място, в енергийния аспект. Свикнали сме с обстоятелството, че Япония е страна с високи технологии и постоянен метод на живот, на върха на който към момента стои императорът. Но тези технологии и този метод на живот се основават на непрекъснати доставки на енергийни носители от чужбина. Петрол, газ, въглища, енергиен уран - без тези доставки 125-милионна Япония в настоящето си положение просто няма да оцелеят. Дори във връзка с продоволствената сигурност. Всички доставки се правят по море. А международните океани до неотдавна се направляваха от Военноморски сили на Съединени американски щати, Военноморски сили на Съединени американски щати и американската войска, Силите на Съединени американски щати като цяло. От 1945 година това е аксиома, която даже не е обсъждана. Както и гаранциите на формален Вашингтон по отношение на безпрепятственото снабдяване на енергийни запаси в Страната на изгряващото слънце. Но в този момент и двете са сложени под въпрос от най-новите съветски хиперзвукови оръжия. Със самото си наличие.

Следователно за Япония „ чадърът “ на американските гаранции се оказа продънен на няколко основни места по едно и също време и затова намирането под него загуби своето обективно значение. Освен това всички обещания на Съединени американски щати към японците по отношение на мирния контракт с Русия като легален правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики и прехвърлянето на Южните Курили към тях останаха неизпълнени - апропо, за разлика от сходните обещания на Германия да се сплоти. И тези моменти явно бяха част от добре познатото „ Споразумение Плаза “ от 1985 година, което обвърза йената с $ и унищожи „ японското икономическо знамение “ заради намаляването на конкурентоспособността на създадените в Япония артикули на международните пазари. В резултат на това не Япония се трансформира в „ работилницата на света на XXI век”, а Китай, където както Манчжурия, по този начин и Голямата източноазиатска сфера на взаимно разцвет, както и клането в Нанкин и многочислените закононарушения на Японските милитаристи по време на Втората международна война се помнят добре.

На Източния стопански конгрес през 2018 година във Владивосток Китай и Русия, посредством устата на Си Цзинпин, предложиха на Япония доста великодушни условия за излизането ѝ от зоната на въздействие на Съединени американски щати – в границите на оповестения от ръководителя на КНР план за Североизточна Азия. Тогавашният министър-председател Шиндзо Абе, явно, смяташе този сюжет за вероятен и допустим, само че не откри схващане нито в политическия естаблишмънт, нито в императорското семейство и подаде оставка. Сега изборът на Япония е доста по-малък и по-лош, в сравнение с преди три години и половина. Доказателство за това е по какъв начин страната постанова антируските наказания. Действия като заледяване на съветски активи в размер на 33 милиарда $ и възбрана за доставка на първокласни артикули за Руската федерация, в това число модели " първокласни " коли, са съпроводени от уверения, че японските фирмите не имат намерение да се отдръпват, а съветските енергийни доставки за Япония би трябвало да продължат при същите условия. Реториката на публично Токио, в това число на премиера Фумио Кишида, се разграничава малко от тази на другите водачи на груповия Запад.

Така на неотдавнашната среща на високо ниво на Г-7 в Брюксел (Япония няма публични връзки с НАТО и ЕС) той разгласи нуждата от още по-строги наказания против Русия и желанието си да ускори японския боен капацитет. Но това е, по този начин да се каже, логиката на желанията. Логиката на събитията е такава, че за Япония в този момент и в бъдеще да не ускорява борбата с Русия и Китай, а да денонсира „ съглашението Плаза”, с обезценяването на йената, да отвърже националната си валута от $ – даже с цената на загуба на част от повече от трилион вложения в американски облигации - и да се възползва оптимално от към момента мощните останки от своя промишлен капацитет, който се конкурира не толкоз с китайската, колкото с американската стопанска система. В противоположен случай политическото управление на Фумио Кишида ще бъде толкоз кратковременно, колкото това на неговия предходник Йошихиде Суга. А Япония още веднъж няма “да се побере “ през прозореца на историческите благоприятни условия. През първата половина на ХХ век, заради " проклятието на ресурсите ", тя по този начин и не се трансформира в " азиатска Британия ", а през втората половина на ХХ век, по същата причина, " работилницата на света ". Какъв е изборът ѝ в този момент? И какво общо имат Южните Курилски острови с всичко това?

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР