Специалната операция постави въпроса за съществуването на западната цивилизация като

...
Специалната операция постави въпроса за съществуването на западната цивилизация като
Коментари Харесай

Карен Шахназаров: В Украйна Западът сам се натика в ъгъла

Специалната интервенция сложи въпроса за съществуването на западната цивилизация като такава. Но кой ще я замести? Имаме ли велики учени, артисти и художници? Има, уверен е шефът на Мосфилм, кинорежисьорът Карен Шахназаров

АКЕЛА НЕ МОЖЕ ДА ПРОПУСНЕ

- Карен Георгиевич, през последните дни видяхме няколко видеоклипа на украински бойци, които убиват руснаци, които са се предали. От друга страна, след ракетните офанзиви против Украйна, изключително ревностните руснаци са съвсем в еуфория: „ Хайде, хохлите щели да замръзнат! “ Тази взаимна грубост на хората не ви ли плаши? Все отново през вчерашния ден - преди 30 години - те в действителност бяха един народ.

- Плашещо е. Но това е толкоз неизбежна заплаха. Всяка страна счита другата за изменник. Тоест не просто зложелател, само че и изменник, отстъпник.

- Това би трябвало въпреки всичко да се реши по някакъв метод? Държавата, обществениците? Да успокояваме, да припомняме за интернационализма?

– Разстреляха нашите военнопленници. И едно е, какво ние тук в Москва мислим за това, и напълно друго е по какъв начин се усещат нашите бойци и офицери там. Те имат напълно друга истина. Така че е мъчно да се направи нещо по въпроса. Мисля, че най-хубавото решение е да свършим всичко допустимо най-скоро, да нанесем уверено проваляне на противниковата страна.

- В новините генералният секретар на НАТО Столтенберг за следващ път декларира, че няма да има дълготраен мир в Украйна, в случай че Русия победи.

- Залагат прекалено много на тази борба. За тях провалянето на Украйна е и тяхно проваляне. И това е тяхната стратегическа неточност – да трансфорат спора в толкоз фундаментален за себе си, за тях. Но същото важи и за нас. За нас провалянето също е изпълнено с най-сериозни последствия.

- Можеше ли да бъде друго?

- Те можеха да не трансформират този спор в подобен екзистенциален за себе си. Тоест с слагане на въпроса за самото битие. Но взеха решение да играят ва-банк. Така че за тях провалянето на Украйна е тяхно проваляне, последвано от намаляване на въздействието им. Това ще потвърди, че западният свят не е в положение да управлява обстановката на планетата. И тази физическа мисъл ще бъде последвана от чисто стопански последици. Когато вълкът Акела пропусне плячката, глутницата към този момент няма да го следва. И това е злополука.

БУРЖОАЗИЯТА СРЕЩУ БУРЖОАЗИЯТА

- Беше признат закон за възбрана на гей пропагандата. Мислите ли, че е уместно?

- Смешно е, че като цяло въпросът за битката с гейовете се трансформира в толкоз международен проблем. До известна степен той може да послужи като причина за някакъв вътрешен раздор у нас сред разнообразни групи от популацията. Затова би трябвало да се отнасяме към него доста деликатно. Но в действителност тази история с гейовете стана някак маниакална на Запад. Почти най-важната тематика на актуалния свят.

Като остарял болшевик виждам на това като на част от буржоазната просвета – търсейки класови ползи. Мисля, че такава необуздана агитация на тази тематика е обвързвана с желанието на актуалната буржоазия да отвлече вниманието на пролетариата и трудещите се селяни от същинските проблеми на човечеството.

- И нашият " капиталистически парламент " одобри възбраната?

- Парадоксът е, че ние, воювайки със Запада, споделяме, че нямаме идеология. Но тя съществува, тя е. И като цяло тя е буржоазно-либерална, т.е. същата като тази на Запада. А днешните ни съдружници са леви, комунистически придвижвания.

- Като по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

- Да, само че тогава всичко беше ясно: Съюз на съветските социалистически републики е идеологически противовес. Но през днешния ден не е по този начин. Така че вие сте прави, нашият капиталистически хайлайф е заставен да отиде на подобен спор.

" ЗНАЙТЕ СИ МЯСТОТО "

- Ако от позиция на концепцията сме цялостни съидейници, тогава за какво се води подобен пердах?

- И приказваме за мястото, което заемаме в йерархията. Западът не харесва, че желаеме някакво особено място. Така че ние влязохме в техния свят през 1991 година, възприехме идеология, система от полезности и тогава казахме: „ Искаме да седнем на една маса с вас “. Ала те не желаят.

Между другото, мисля, че това е нашият проблем с Украйна: ние не им предлагаме друга идеология, мироглед, обществена конструкция. И по тази причина си споделят: „ По-добре, щом е същото нещо, да е със Запада, а не с вас “. Това е доста сложна обстановка за нас.

- Но на Запад считат, че имаме „ сгрешен “ капитализъм.

- Но ние не мислим по този начин. Народът го избра. Сега споделят, че сме били излъгани, само че на това ще кажа: момчета, трябваше да мислите с главата си! Изхвърлиха всичко. Имаше лична идеология. Тук Китай не се отдръпна и продължава - имат комунисти. Виетнам и други страни имат същото.

Да, през днешния ден споделяме, че „ това е Елцин, той беше неприятен, ние не искахме... “ Но какво значение има това за Запада? „ Вие дойдохте при нас, казахте, че ще бъдете като нас, ще изповядвате нашите полезности. Така че ще вършиме това, което ви се каже. "

- Но нашите съдружници са все същите леви страни: Куба, Китай, Виетнам, Индия.

- Това е парадоксът. Сега се оказа, че те са единствените, които към момента са запазили някакво приятелско отношение към нас.

- Да върнем социализма, какво ли?

Е, нещо би трябвало да се промени. Аз съм социалист. Разбирам, че е невероятно да се върне формата на руския социализъм, само че той може да има разнообразни форми.

ДОГОНИХА И ИЗПРЕВАРИХА

- Всички към нас, в това число и някогашните руски републики, в този момент гледат към конфликта на Съединени американски щати с Русия, която провокира международния хегемон. Но въздействието на хегемона е освен във военната и икономическа мощност, само че и в културната...

- Зарязахме идеологията. Съветският съюз имаше доста проблеми, само че беше прелъстителен за целия свят. Когато отивах в чужбина, бях много песимистичен, само че в същата Латинска Америка елементарните хора се приближаваха, допираха ме и споделяха: „ Господи, ти си руски човек, ти си от родината на Ленин! “ Можете ли да си визиите въздействието? А въздействието е съдружници.

- Носите във вас толкоз носталгия по Съветския съюз...

- Обичам го. Той беше върхът на съветската цивилизация въобще! Защото внезапно незападна цивилизация стартира да изпреварва Запада в технологиите. Това не се бе случвало от 500 години. Космос, атомна сила... Можете да говорите доста. И всичко това, несъмнено, значително се дължеше на образованието и културата. В същото време не отхвърлям, че в Съюз на съветските социалистически републики имаше доста глупави неща, доста неща, които трябваше да бъдат в точния момент променени.

ЧАКАМЕ НОВИТЕ ГАЙДАЙ И ЖУКОВ

- Когато стартира спецоперацията, всевъзможни непоправими оптимисти започнаха да приказват, че това е безусловно необикновен развой: международната стопанска система ще се промени, културата ще стартира да се трансформира, ще дойдат нови хора и така нататък Вече минаха девет месеца. Виждате ли някакви осезаеми признаци на новия свят?

- Все още не. Но този развой занапред стартира. Всякакви революционни процеси - не е единствено " превзеха Зимния замък - и готово "! Те не престават като предписание с десетилетия.

- Как става? След Великата отечествена война военното потомство пристигна в киното, литературата, живописта - младежи с фронтов опит. Обърнаха всичко. Предполагам, че от стотиците хиляди бойци, които в този момент са на фронта, би трябвало да се появят велики режисьори, писатели и художници. Но не разбирам по какъв начин могат да минат.

- Подозирам също, че по бойните полета съзряват хора, които ще окажат голямо въздействие върху страната ни в бъдеще. Подозирам, че такива хора към този момент са се появили във военното дело. През такива интервали пораждат Наполеоните. Но има два метода. Или управляващите ще извършат този развой от горната страна, или могат да настъпят катаклизми, когато тези няколкостотин хиляди военни, минали фронта, няма да бъдат удовлетворени от обстановката, в която се намират.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР