Специална инициатива за борба с обезлюдяването на определени райони в

...
Специална инициатива за борба с обезлюдяването на определени райони в
Коментари Харесай

Български евродепутат представи идея за борба с обезлюдяването

Специална самодейност за битка с обезлюдяването на избрани региони в Европейски Съюз предложи българският евродепутат Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ). Инициативата включва пакет от ограничения, целящи ускорени вложения в тези райони, с цел да се подтиква връщането на хората, напуснали родните си места.
Сред ограниченията се планува преференциален достъп до европейско финансиране, съкратена процедура за утвърждение и погашение, както и безвъзмездни съвещания на терен за концепциите и плановете. В допълнение, самодейността би трябвало да включва и учредяването на европейска гаранция, която да подкрепя по-бедните общини при съфинансирането на планове в дребните обитаеми места.
Евродепутатът предлага самодейността да бъде осъществена през идващия програмен интервал като интегрирана част от кохезионната политика на Европейския съюз (ЕС).
" Защо да не дадем късмет на младежа, изобретателен преподавател, ослепителен лекар или умел инженер да развиват своята активност в обезлюдяващ се район? Ако не обърнем процеса, след 10 години даже и инфраструктурата, издигната с европейски средства, ще е безполезна ", посочи след дебата Андрей Новаков.
Според евродепутата, обезлюдените европейски райони са дали своя принос в Европейски Съюз и е време да върнем назад човешкия капитал по тези места, с цел да го превърнем в главен фактор за тяхното бъдещо развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР