Специализираният наказателен съд ще проведе поредно заседание по делото срещу

...
Специализираният наказателен съд ще проведе поредно заседание по делото срещу
Коментари Харесай

Съдът заседава по делото за ловешкото атракционно влакче за 360 000 лева

Специализираният углавен съд ще организира следващо съвещание по делото против някогашния кмет на Ловеч Минчо Казанджиев.

Бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев е обвиняем поради социална поръчка за доставка на атракционно влакче за 360 000 лв., оповестява Дарик.

Доставката на влакче с локомотив и два вагона е била част от план за развиване на туристическите атракции в Ловеч по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “.

Била е оповестена социална поръчка, като се явил единствено един претендент. Кандидатът предложил цена, близка до заложената 360 000 лева, само че защото компанията не разполагала с атракционно влакче, което да дава отговор на поставените условия, показала преправени документи за техническите параметри и характерности на влакчето.

Прокуратурата оповестява, че договорът е бил подписан на 3 септември 2014 година и след два месеца влакчето е било доставено. Според държавното обвиняване при приемането му участвал единствено представител на Община Ловеч. Влакчето било съединено, направени били 2-3 обиколки на плаца, след което било признато, без да са изпълнени отговорностите по приемане.

Не са извършени проби и проби, не е направена никаква инспекция дали действителните му параметри дават отговор на заложените в публичната поръчка.

Ден по-късно бил подписан и приемо-предавател протокол, като било посочено, че оборудването е признато без забележки, въпреки да не са осъществени никакви инспекции. Парите за влакчето били преведени, само че то е било употребено единствено краткотрайно заради несъответствията в техническите параметри.

В края на 2016 година, когато Казанджиев към този момент е кмет, Община Ловеч е принудена да връща над 300 000 лв. по плана, откакто получи финансова промяна поради нарушаванията по поръчката с влакчето.

Тогава актуалният кмет Корнелия Маринова разгласи, че отчетът от Министерството на районното развиване ще бъде изпратен в прокуратурата.

Обвинението против Казанджиев е за занемареност, тъй като не положил задоволително грижи за повереното му имущество, като приел атракционното влакче, без да е направил инспекция на качеството на доставената и не е подписал констативен протокол.

От това съгласно прокуратурата са последвали вреди за общината за 210 034,52 лева, представляващи разликата сред заплатената сума от 359 732,55 лв. и действителната стойност на влакчето, която била 149 698,03 лева

Управителят на компанията е упрекнат в документно закононарушение за преправените документи при присъединяване в поръчката. Обвинение в занемареност и документно закононарушение е повдигнато и на ръководителя на плана, който съгласно данните в уеб страницата на Община Ловеч е била Тотка Симеонова.

Според прокуратурата, тя е приела влакчето без инспекция за сходство, а единствено с приемо-предавателен протокол, съдържащ техническа спецификация. Документното закононарушение е поради това, че съставила приемо-предавателния протокол, само че фактическото приемане е било осъществено от кмета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР