Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, а работещите в

...
Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, а работещите в
Коментари Харесай

Ще пуснете духа от бутилката. Правната комисия подкрепи закриването на спецсъдилищата

Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, а работещите в тях магистрати да бъдат разпределени в други съдилища на квотен принцип. Това реши във вторник правната комисия в Народното събрание.

По-рано през март Народното събрание на профилираното правораздаване на първо четене. Като съществена причина за закриването от болшинството показаха, че структурите са неефективни и през годините са се трансформирали в инструмент за оказване на политически напън.

Във вторник правната комисия отстрани всички текстове от Закона за правосъдната власт, отнасящи се до спецсъдилищата и прокуратурите. Съгласно измененията работещите в тях магистрати ще бъдат преместени в съдилища и прокуратури на съответното окръжно или апелативно равнище на квотен принцип, като те ще могат да постъпят освен в наказателните, а и в гражданските и комерсиалните отделения, както и административните съдилища.

Отменени бяха и кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и на инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.

По време на седемчасовото съвещание на правната комисия се стигна до бурни диспути, в които взе присъединяване и основният прокурор Иван Гешев . Той повтори тезата си, че със закриването на профилираните структури "се уронва престижа на правовата страна ". Христо Иванов от "Демократична България " от своя страна отговори, че това е стъпка към правораздаване, което да бъде деполитизирано.

В дебата взеха присъединяване и някои от профилираните съдии, които се оповестиха срещу закриването.

"Ние 10 години се обучавахме, в действителност научихме доста. В залите ни се явяваха най-елитните юристи в България. От всяко едно дело ние се учихме и по тази причина се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, проведените незаконни групи с наслада ще ни одобряват ", сподели Вилислава Ангелова , която е арбитър в Специализирания съд.

"Вие нямате визия какво ще отворите, какъв дух от бутилката ще пуснете ", в случай че ни закриете, разяснява и арбитър Пенка Велинов а.

Както при разискването на първо четене в Народното събрание, по този начин и в този момент срещу закриването гласоподаваха депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи . От ГЕРБ пробваха да отсрочат съвещанието, като предложиха образуването на работна група с присъединяване на специалисти, само че предлагането беше отхвърлено.

Спецсъдът и спецпрокуратурата заработиха при започване на 2012 година Инициативата за основаването им беше на първото държавно управление на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като "бухалка на властта ".

Законопроектът за закриването им беше импортиран при започване на март от Министерския съвет, а в пленарната зала беше предпазен от министъра на правораздаването Надежда Йорданова ( “Демократична България ”).

“Аз слагам въпрос - къде са следствията? Къде са обвиняванията? Къде са присъдите на първа инстанция? Нима пет години не стигнаха за това? ”, сподели Йорданова тогава от парламентарната естрада.

Преди да влязат в действие, измененията би трябвало да бъдат гласувани в пленарна зала в Народното събрание, а в случай че бъдат утвърдени и там на второ четене - да бъдат обнародвани от президента Румен Радев.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР