Специализираната прокуратура взе мерки за незабавна защита на свидетел по

...
Специализираната прокуратура взе мерки за незабавна защита на свидетел по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата взе мерки за незабавна защита на свидетел по делото срещу Живко Мартинов

Специализираната прокуратура взе ограничения за незабавна отбрана на очевидец по делото против Живко Мартинов посредством обезпечаване на персоналната му физическа защита.

По реда на член 123 от Наказателно-процесуален кодекс Специализираната прокуратура разпореди на органите на Министерство на вътрешните работи да охраняват непрекъснато очевидец и членовете на фамилията му, защото са налице учредения да се допуска, че са застрашени по отношение на наказателното произвеждане – в следствие от свидетелстването му може да възникне действителна заплаха за живота и здравето му, на неговите брачна половинка и низходящи, оповестиха от прокуратурата.

Незабавната отбрана е обезпечена от Специализираната прокуратура по искане на очевидеца. Друг очевидец по делото се е отказал от препоръчана му от прокуратурата отбрана посредством персонална физическа защита.

Досъдебното произвеждане против Живко Мартинов се намира във финалната си фаза, следва в къси периоди Специализираната прокуратура да внесе делото с обвинителен акт в Специализирания углавен съд.

Извършва се инспекция и на следствията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с похищения против личността и имуществото на очевидците по делото.

Предмет на инспекция от Специализираната прокуратура са и всички сигнали, съдържащи изказвания за незаконни действия от лица, имащи отношение към наказателното произвеждане против Мартинов.

БГНЕС напомня, че някогашният народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов се снабди с обвиняване по " Суджукгейт " в края на юли 2017 година Спрямо него беше избрана мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 45 000 лв., която към този момент е понижена на 20 000 лв.. Той е притеглен към наказателна отговорност за шест обособени закононарушения. Обвинение беше повдигнато и на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Първото обвиняване против Мартинов касае упражнена от него насила по отношение на предприемача А.П., като задачата била да се разпореди със сумата от 15 500 лева За това закононарушение се планува наказване „ отнемане от независимост ” от 5 до 15 години, както и санкция от 5000 до 10 000 лв..

Второто обвиняване е за отправена закана за ликвидиране, за което се планува наказване „ отнемане от независимост ” до шест години.

Мартинов е упрекнат и за това, че е упражнил по отношение на очевидеца А.П. насила, като в интервала от началото на 2012 година, до началото на 2013 година, в Добрич го е заплашил с тежки последствия за него – да бъде задържан, че ще му прати данъчни инспекции на сдруженията, с цел да „ смачка компаниите му “. Така някогашният народен представител го е принудил да се разпореди безплатно с общо 4 тона недопечен суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе „ Елена ” и телешка пастърма.

Живко Мартинов е притеглен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 година е направил опит да спомогне на разположение да бъде осуетено по отношение на него наказателното гонене и да остане ненаказано. Извършеното от лицето закононарушение е причиняване на гибел по несъобразителност на две лица при нарушение на разпоредбите на Закона за придвижване по пътищата. Ако бъде приет за отговорен по това обвиняване, Мартинов може да получи наказване „ отнемане от независимост ” до 5 години.

Според прокуратурата през 2015 година Мартинов е използвал заплашване, за да принуди заместник-директора на ОДМВР–Добрич и началника на районно управление (на МВР) на МВР–Балчик да извършат дейности по работа.

Според Наказателния кодекс за това закононарушение се планува наказване „ отнемане от независимост ” до 6 години.

Живко Мартинов е с обвиняване и за това, че през април 2017 година е направил опит да принуди шефа на ВИК–Добрич да уволни съответен чиновник, както и да спре назначения и уволнения в сдружението за прочут интервал от врем. Така Мартинов е злоупотребил с властта си като депутат. За това закононарушение законът планува наказване „ отнемане от независимост ” до 6 години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР