Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима души за участие

...
Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима души за участие
Коментари Харесай

Петима отиват на съд за данъчни престъпления |

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт против петима души за присъединяване в незаконен сговор за данъчни закононарушения, работил на територията на страната повече от 2 година

През януари 2013 година семейство от Плевен (баща, наследник и дъщеря) се договорили да издават подправени фактури за доставки на артикули и услуги. Предоставяли ги против възнаграждение на търговски сдружения, които да си приспадат обилни суми от Данък добавена стойност.

Към наказателна отговорност са подведени и двама „ клиенти “, представители на три сдружения с действителна стопанска активност и висок оборот.

Семейното трио провело верига от над 15 кухи компании, които да издават фиктивните фактури за доставки. “Клиентите “  вписвали фактурите в дневниците си за покупки, както и в подаваните пред Национална агенция за приходите справки-декларации по Закона за Данък добавена стойност. Единият от предприемачите внесъл за 19 месеца сполучлива работа на ръководеното от него сдружение 54.01 лева Данък добавена стойност, сочат събраните доказателствата по делото.

Кухите компании били регистрирани на безработни или на хора с ниски приходи против неголеми суми - от 200 до 400 лева Счетоводството на незаконното съдружие било предоставено на дъщерята в фамилията. С развиване на активността счетоводният офис бил изместен от Плевен в София.

Фалшивите фактури били на друга стойност, която била определяна от представителите на настоящите търговски сдружения. За да не будят подозрение заявените недействителни покупко-продажби, компаниите превеждали по банков път на съответната фирма-фантом фактурираните суми с начислен Данък добавена стойност. Счетоводителката неотложно изтегляла парите и ги прибирала в брой на купувача, само че удържала за услугата 25% от „ спестения “ Данък добавена стойност.

Дейността на обвинените била прекъсната през февруари 2015 година На бюджета е била нанесена щета от над 220 000 лева

Предадените на съд са с наложени парични гаранции в размер от 5000 до 15 000 лева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР