Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на видинското с. Чупрене

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на видинското с. Чупрене
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини кмета на Чупрене за продажба на общински земи

Специализираната прокуратура повдигна обвиняване на кмета на видинското с. Чупрене Ваньо Костин. Той е разследван за закононарушения по работа, свързани с 10 извършени обществени търга за продажба на общински земи, както и за това, че удостоверил погрешни обстоятелства и условия в декларацията си за спор на ползи.

Наблюдаващият прокурор от профилираната прокуратура Ангел Кънев сподели, че ще изиска непрекъснато задържане под стража за кмета.

На конференция в Съдебната палата Кънев изясни, че през последните четири години кметът на Чупрене провел няколко обществени търга за продажба на земя в нарушаване на законодателството и за на търговете да взе участие единствено един покупател. Така земята била продавана на цени, близки до данъчната оценка.

Първоначално са открити 10 търга, на които са продадени към 236 дка земя. Купувачи били 4 търговски сдружения, свързани с роднини на Ваньо Костин – брачната половинка му, татко му, някогашната му брачна половинка и брат му. Въпросните земи попадат в територията на бъдещия ски комплекс " Миджур ", чието създаване наоколо до Чупрене следва. Плановете за комплекса са утвърдени и по процедура следва избор на вложител, а мащабът на комплекса прокурор Кънев съпостави с този на Банско.

Предлагането за продажба на общинската земя не е било обществено съобщавано в нито един ежедневник, нито пък на уеб страницата на общината. Освен това при претърсването в кабинета на кмета са открити документи за още 9 обществени търга. Близо 400 дка земеделска земя е продадена на юноша на извънредно ниска цена – към и под 100 лева за декър.

Той незабавно ги ипотекирал в банка, а малко по-късно спрял да обслужва ипотеката. По този метод земята станала благосъстоятелност на банката, а профилираната прокуратура стартира инспекция и по тези 9 обществени търга. Всички търгове са извършени в интервала 2014 – 2018 година и ще бъдат проверявани от профилираната прокуратура и от Агенцията за държавна финансова ревизия.

Бившата брачна половинка на Ваньо Костин разказала пред проверяващите и при разпита си пред арбитър, че той я убедил да подпише празни листи с обяснението, че ще записва компания, която той ще ръководи. По закон кметът няма право на комерсиална активност.

Някои от разпитаните очевидци са декларирали пред проверяващите, че се опасяват от кмета. Заради това от държавното обвиняване ще изискат той да остане в ареста.

Кметът на Чупрене не е осъждан и това е третият му мандат на поста. На последните избори се явил като самостоятелен претендент, подсилен от няколко партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР