Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвинение срещу бившия министър

...
Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвинение срещу бившия министър
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: С водната криза в Перник Нено Димов е причинил щети за почти 2 млн. лв.

Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвиняване против някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвинен за умишлена занемареност поради това, че не е упражнил пълномощията си по стопанисване и запазване на водния запас в Перник. Бившият министър на околната среда и водите е предизвикал вреди за съвсем 2 млн. лева Това оповестиха от профилираното обвиняване на брифинг в четвъртък.

Към наказателна отговорност е привлечена и Севделина Ковачева, която по това време краткотрайно изпълнявала длъжността кмет на Община Перник.

„ Налице са 7 влезнали в действие присъди, касаещи корупция по високите етажи на властта. Важно е да се знае, че предадените на съд 38 души за осъществени от тях корупционни закононарушения са предизвикали вреди в размер над 2,5 млн. Метафорично казано 39-ото лице, във връзка с което прокуратурата внесе обвинителен акт, е съответният мотив на днешното изказване. Касае се за някогашен министър на околната среда и водите. Казусът е от изключителна значимост, тъй като визира огромен кръг от хора, защото събитието, наречено „ медийна водна криза”, се отрази неприятно на доста български граждани”, разяснява ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„ Бих желал да ви показва обстоятелства по отношение на формирания обвинителен акт, с който са предадени на съд две длъжностни лица. Единият, към датата на осъществяване на закононарушението, е бил министър на околната среда и водите, а вторият е бил краткотрайно кмет на Община Перник. Досъдебното произвеждане е формирано на 20.12.2019 година За един къс интервал следствието е завършено. Изготвен е обвинителен акт, с който е предаден министърът на околната среда и водите за умишлена занемареност. Той като министър е имал отговорности по ръководство, стопанисване и запазване на водния запас, който се е намирал в комплексните и значими язовири, какъвто е и язовир „ Студена”. В качеството си на министър същия е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоизползването за питейно-битови потребности пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в Министерството на околната среда и водите, която е била, че водният запас в „ Студена” понижава, министърът е дал приоритет на използването на вода за промишлени потребности. Спецпрокуратурата стича, че са нанесени вреди, а точно прахосване на обществена държавна благосъстоятелност. Водите, които са се намирали във водохранилището на язовира, са били в размер малко над 1 милион кубични метра вода. Равностойността на тази вода се равнява на мако над милион и 900 лева.”, сподели представителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

От обвиняването прецизираха, че интервалът на осъществяване на закононарушението е от април 2019 година до ноември 2019 година Според Специализираната прокуратура става въпрос за закононарушение с особена тежест, защото язовирът е достигнал сериозни равнища.

От своя страна някогашният краткотраен кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно закононарушение, тъй като не е оповестила в точния момент режим на водата в Перник, макар че е имало информация в общината за мощно занижен воден запас.

В хода на следствието на водната рецесия в Перник са разпитани общо 156 очевидци. Обработено е голямо количество документи. Извършена е деветорна сложна съдебно-техническа експертиза, направените са огледи на язовир „ Студена “ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните уреди, оповестиха още от Спецпрокуратурата.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР