Специализираната прокуратура е получила 219 страници материали по разследването Барселонагейт,

...
Специализираната прокуратура е получила 219 страници материали по разследването Барселонагейт,
Коментари Харесай

Прокуратурата има много материали за Барселонагейт, но още не знае какво пише в тях

Специализираната прокуратура е получила 219 страници материали по следствието " Барселонагейт ", само че те към момента не са преведени. Това заяви представителят на структурата Христо Кръстев. Държавното обвиняване реши да разяснява следствието, по което мълчи от месеци, от испанските управляващи, в който се твърди, че има данни за пране на пари. Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова призна, че изявленията по тематиката " меко казано тормозят процеса по събиране на доказателства ".

В документа попада и името на някогашния министър председател Бойко Борисов. То се свързва косвено с покупката на къщата за 3 млн. евро за някогашната " Мис Бикини " Борислава Йовчева, както и с 2.3 млн. евро, платени за магазин за облекла, ръководен от нея. Парите са минали през две компании, една от които след това е продадена на българи.

Превод по неотложност

Прокуратурата е изготвила две европейски заповеди за следствие, сподели още Кръстев. Една от тях към този момент била изпълнена.

" В незабавен порядък наблюдаващият прокурор е постановил превод на български език на постъпилите материали ", съобщи представителят.

По думите му българските управляващи са поискали откриване на банкова загадка, данни за придвижване на парични потоци, разпити на очевидци и други

Тоя отчет не е тъкмо отчет

Прокуратурата не е виждала данните, които са получени в Министерство на вътрешните работи по " Барселонагейт ", стана ясно още на брифинга. От полицията са поискани въпросните данни като крайният период за даването им е бил до 11 февруари. Материали не са постъпили.

От ДАНС обаче е изпратен отчет. Той е на британски език и също към момента не е преведен.

От прокуратурата към този момент започнаха да се съмняват в достоверността на отчета. Кръстев уточни, че в копието от ДАНС не пишело " кой е издателят на тези документи и кой е съставителят на тези документи ".

" Ние сме постановили осъществяване на превод, с цел да се срещнем с информацията, която е изложена в, в случай че мога по този начин да ги нарека, документи, доколкото няма нито коя е институцията, която ги издава, нито физическо лице, което ги е съставило ", съобщи Кръстев. Той добави, че става дума за 26 страници, т.е. съвсем 10 пъти по-малко от материалите, с които разполага прокуратурата.

Той добави, че отчетът, с който те разполагали, нямал знаци, че идва от институция в Испания.

В същия дух се изрече и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя назова материалите информация.

" В дългогодишната си процедура аз персонално виждам за пръв път подобен материал, още повече изпратен от ДАНС в подобен тип. Не е ясно кой е създателят, не е ясно към кой миг го датираме и изобщо не е ясно за потребностите и задачите на какво този документ е формиран ", сподели тя.

Маджарова добави, че въобще не е ясно дали тази информация може да се приобщи към делото. В 80% от случаите разработките на ДАНС не могат да служат за доказателства.

В Испания няма следствие, ние към този момент разпитахме Борисов

Испанските управляващи не проверяват случая, сподели още Кръстев. Материалите са пратени в България, тъй като касаели възможни закононарушения на български жители.

Българското следствие е приключено на 90%, сподели той. Въпреки това той не се ангажира дали има данни за осъществено закононарушение. Информацията от Испания била основополагаща и без откриване на банковата загадка не можело да се каже дали е осъществено нещо неправилно.

По българското следствие пояснения е дал някогашният министър председател Борисов, както и Йовчева и роднините ѝ. Кръстев изясни, че следва " разбор " на получената информация и се чакало осъществяването на втората заповед за следствие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР