Специализираната наказателна прокуратура и ГДБОП заловиха престъпна група за манипулиране

...
Специализираната наказателна прокуратура и ГДБОП заловиха престъпна група за манипулиране
Коментари Харесай

Двама братя ръководели от Нови хан източване на сметки от Латинска Америка

Специализираната наказателна прокуратура и ГДБОП заловиха незаконна група за манипулиране на банкомати и източването им в страни от България, Европейския съюз и Латинска Америка.

Подробности за разрушената група за произвеждане и държане на скимиращи устройства за източване на кредитни и дебитни сметки даде представителят на спецпрокуратурата Сийка Милева на брифинг пред публицисти.

Престъпната група се състои от четири лица, измежду които двама братя. Те са имали значима логистична роля, а групата е работила на територията на България и чужбина от началото на 2018 година Всичките са арестувани и им е постановена мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 15 000 лева Ако потърпевшите хора не били абонирани за смс уведомяване, от време на време даже не разбирали, че наличността им по сметката липсвала.

Претърсени са 7 адреса и 3 коли на територията на София и село Нови хан. В резултат на претърсванията са открити две пространства като работилници и от тях са конфискувани доста флашпамети, карти, външни хард дискове, заготовки, лайсни за банкомати, ластики и заготовки за усти, миникамери, мемори карти и други.

Единият от участниците през 2015 година е наказан във Виетнам за скимиране на банкови карти, а другият от участниците през 2017 година е арестуван в Сантяго, Чили, за нелегално изтегляне на парични средства, за което е наказан за дейно. Третият от участниците в незаконната група е арестуван в Талин, Естония, за същата активност - източване на банкови карти.

Един от участниците в групата отговарял за правенето на скимирашите устройства, а другите трима отговаряли за набирането и образованието на мулета, които били изпращани в чужбина за да манипулират банкоматите и да теглят паричните наличия.

Прокуратурата е открила, че манипулирането на банкоматите се е правило в страни от Европейския съюз - Италия, Германия и Франция. Самото непозволено изтегляне на парите се е ивършвало в страни от Латинска Америка - Чили, Перу, Бразилия, Индонезия, остров Бали, Индия, а в последно време изключително настоящо било и Израел.

Манипулиране на банкоматите ставало и по българското Черноморие, главно през дейния летен сезон. Основата причина за осъществяването на тези закононарушения във въпросните страни било, тъй като там банкоматите не били обезпечени с чип и пин система. По този метод можело да се разчита единствено данните от магнитната карта. Финансовите приходи се прибирали назад в България на дребни суми, а мулетата ги превеждали посредством системата за бързо разплащане на имената на родственици на членове на групата. Това се предписание за да не се буди някакво подозрение.

Скимиращата техника се изпращала по два метода - със спедиторски компании или по водачи на транспортни компании. Прокурор Милева изясни, че скимиращите устройства се създават от електронни детайли, платки, акумулатори и карти памети, които са инсталирани върху пластмасови, железни или карбонови детайли, имитращи истинските елементи на банкоматите.

Скимиращите устройства могат да бъдат инсталирани както върху слота на банката, по този начин и на клавиатурата, където се вкарва пин кодът. Основната цел на устройствата е да записват данни от банковата карта, както и съответния пин код. Старите устройства се слагат благодарение на залепването с двойнолепяща лепенка, а новата наклонност при изработването им е да се вършат в по-малки размери, което разрешава тяхното слагане вътре в слота. Поставянето им става благодарение на железни пластини, с които усторйството се вкарва вътре в слота и става незабелижими за жителите, разкриха от прокуратурата.

Задължително изискване и при старите, и при новите устройства е съществуването на микрокамера, която да записва данните от магнитната лента и пин кода. Свалянето на данните става посредством стратегии за криптиране и записване.

Разследващите органи са имали за цел не да се задържат мулетата, които източват пари на жителите, а да се стигне до уредниците на незаконната активност, както и до хората, които създават самите скимиращи устройства. По думите на заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев групи от подобен темперамент са извънредно тайни, мнителни и взимат всички ограничения за сигурност - с изключване на телефони или просто не употребяват такива.

" Лошото е, че една немалка част от проведените незаконни групи разполагат с информация по какъв начин и по какъв метод работи Министерство на вътрешните работи, както и какви способи употребяват ", предизвести зам.-шефът на ГДБОП.

Хубавото от цялата работа е, че службите въпреки всичко са съумели да стигнат до съответните хора, които създават, реализират и провеждат престъпата група.

По думите на Темелакиев закононарушенията със скимиращите устройства са остаряла процедура, която продължава да работи. Мащабите на подобен жанр закононарушения са мощно редуцирани.

" До през вчерашния ден групата беше удовлетворена от живота ", отсече Темелакиев.

В умозаключение той сподели, че е значимо пин кодът да се закрива при въвеждане в банкомата, с цел да остане той в загадка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР