Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация /СБПЛР/ в Перник,

...
Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация /СБПЛР/ в Перник,
Коментари Харесай

Болницата в Перник е заплашена от нов търг

Специализираната болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация /СБПЛР/ в Перник, чиято продажба краткотрайно бе спряна след интервенция на здравния министър, е допустимо още веднъж да бъде оповестена на търг. Това заяви на Българска телеграфна агенция шефът на здравното заведение доктор Венцислав Чунов.

По думите му борчът на болничното заведение към Национална агенция за приходите възлиза на към 450 000 лева Приходната организация упорства до 20 януари да се внесе 20 % от дълга, след което остатъкът да бъде погасен на пет равни вноски. В противоположен случай постройката ще бъде оповестена още веднъж на търг, съобщи доктор Чунов.

СБПЛР в Перник е приемник на строен от мината профилакториум през 1959 година Сградата е четириетажна, солидна, с разгъната застроена повърхност 11 000 кв. На три етажа има по 18 стаи с по 2-3 кревати, всяка със независим хигиеничен възел. В цяло крило на болничното заведение е ситуирана физиотерапия, здравното заведение има и огромен физкултурен салон с 6 метра височина, голяма трапезария, кухни, пералня, работилници и даже киносалон. Завидна е и базата за балнеолечение - басейн с съоръжения за втурване на тежко заболели в инвалидни колички, сауна, тангентори, вани, които обаче не работят.

От 1970 година до 1990 година профилакториумът е бил база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация - Овча Купел, София. В момента община Перник е едноличен притежател на капитала. Сега тук се лекуват заболели от инсулт, инфаркт, посттравматични положения и други Здравното заведение има проблем и с отоплението. Закупеният през 2015 година мощен казан на пелети от този момент стои негоден. Съоръжението е предопределено да зареди цялата постройка и е купено за 150 000 лева по стратегия за енергийна успеваемост. Не са правени обаче 72-часови проби, тъй като обновената част от отоплителна апаратура на постройката няма да издържи на мощността на котела, изясни ръководителят на общинския съвет Иво Савов. По думите му оборудването отчасти е ограбено, само че вредите са възстановими.

Община Перник не е траяла работата си по плана за енергийна успеваемост, за който е имала утвърждение, разяснява общинският консултант Милан Миланов. Общината обаче е предявила правосъдни искания по отношение на изпълнителя на контракта за слагане на котела на пелети и делото е извоювано на първа инстанция. В момента новата парна апаратура не работи, в стаите са сложени електрически печки, а коридорите на здравното заведение са студени. Ако общината вложи немного средства в отоплението на постройката, възобновяване на кало- и водолечението, болничното заведение ще се изпълни и ще бъде на облага, уверен е доктор Чунов.

Според него в противоположен случай здравното заведение ще продължи да затъва. Само за една година с 10 на 100 се е нараснал броят на пациентите, уточни старшата сестра Ани Николова. Заетостта на легловата база от 29 % е повишена на 39 %. По думите ѝ разноските са сведени до най-малко. Сега личният състав на болничното заведение наброява 36 души, от които 6 са лекари, седем са медицински сестри, 8 санитари, един магистър-фармацевт, двама кинезитерапевти и други Прекратени са били договорите с шестима лекари, както и гражданските контракти с медицински сестри, отстранени са нощните наряди, уточни доктор Чунов.

Около 80 % от постройката сега не се употребява и неналичието на отопление към този момент се явява непреодолима спънка за повишение на успеваемостта на болничното заведение, безапелационни са от управителния екип. Водени са диалози за лекуване на чужденци, които обаче са приключили несполучливо точно поради казуса с отоплението.

Здравното заведение разполага с 25 дка двор в подножието на локалната планина Голо бърдо. Десет декара от двора са заложени поради банков заем, теглен за изработка на неработещата парна апаратура. Без да се е продала постройката, единствено в случай че бъде разгласен търг, този заем става дължим и земята от ипотекираните 10 дка ще се продаде за едвам 120 000 лева, твърди доктор Чунов.

Национална агенция за приходите разгласи за обмен през ноември предходната година постройката на СБПЛР. Търгът бе плануван за 18 декември 2018 година при първична цена 4 934 762 лв. и след това бе анулиран.

"Интересното е, че постройката се афишира на търг, откакто започнахме да изплащаме отговорностите си и всички пари по линия на Здравната каса отиват за погасяване на дълга ", разяснява доктор Чунов. По думите му оценката на постройката към този момент е понижена на почти 3 млн. лева Нямаме пояснение по какъв начин при толкоз лечебни заведения с големи отговорности, е определена тъкмо нашата, с дълг 450 000 лева, който се изплаща, чудят се от медицинския екип. Според тях парцелът е прекомерно вкусен и може да бъде преустроен с немного средства и в спа център, позволяват и вероятно създаване на вилно населено място.

На свое съвещание преди месец Общинският съвет реши да бъде направен възстановителен проект за погасяване на отговорностите на СБПЛР. Разплащанията ще се правят само с приходи от Здравната каса, които не трябва да надвишават 15 000 лева месечно.

"Община Перник ще направи всичко допустимо, с цел да бъде анулиран оповестеният от Национална агенция за приходите търг за постройката на Специализираната болница за дълготрайно лекуване и долекуване /СБПЛД/, сподели кметът Вяра Церовска. Тя съобщи, че постройката е обществена общинска благосъстоятелност и на тази база ще се търси правно съображение продажбата да бъде спряна. По думите ѝ лечебното заведение, чийто принципал е Общинският съвет, има доста задължения за минало време, само че през последните три години, то постоянно получава гласувания от Общинския съвет бюджет. Освен това следва в неизползваема част от постройката да бъдат ситуирани центрове за хора с увреждания и за хора с деменция.

Дали болничното заведение ще бъде непокътната и търгът спрян, ще стане ясно на 20 януари, докато община Перник би трябвало да преведе първия транш към Национална агенция за приходите, възлизащ на малко над 80 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР