Специализирана електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти

...
Специализирана електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти
Коментари Харесай

Нова електронна система ще следи за недостиг на лекарства у нас

Специализирана електронна система ще следи за дефицит на лекарствени артикули на пазара.

Измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина бяха гласувани в Народното събрание и плануват Изпълнителната организация по медикаментите да построи профилирана електронна система за събиране и анализиране на информация, за липса и дефицит на лекарствени артикули на територията на страната в период до четири месеца от влизането в действие на закона. По този метод данните за вноса на лекарствените артикули на територията на страната и за доставените количества на равнище търговец на дребно и на равнище лечебни заведения за болнична помощ ще се обвържат с данните за осъществените и заплатени от Националната здравноосигурителна каса лекарствени артикули, включени в Позитивния лекарствен лист.

Данните в системата ще са индикатор дали има риск от дефицит за избран медикамент, като ще се не разрешава реекспорта му, прецизира " Фокус ".

" Електронната система за дефицит на лекарствени артикули на пазара ще бъде построена до 4 месеца, като Министерството на здравеопазването има задоволително бюджетен запас за построяването ѝ ", сподели каза националният представител от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова пред публицисти в Народното събрание.

По думите ѝ системата е обвързвана с всички на лекарствения пазар.

„ Всички търговци и лечебни заведения би трябвало да подават информация до системата за лекарствените артикули, които са налични и които са продадени. Така системата ще генерира количества, които ще се съпоставят с нужните за облекчаване на потребностите на българските жители. И при положение, че се откри дефицит, ще се генерира забранителен лист за експорт, който ще се изпраща на Агенция „ Митници “, сподели още доктор Дариткова.

Тя изясни, че санкциите са повишени като са планувани до 100 хиляди лева санкции при първо нарушаване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР