Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –
Коментари Харесай

Специалисти от ВМА с поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация – първа от началото на 2023 година, оповестиха от болничното заведение. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години.

Трансплантацията е почнала късно вечерта на 26 март и е траяла към 7 часа, описват медиците. Доц. Васил Михайлов, началник на екипа разяснява, че интервенцията е била механически по-сложна поради тежкото положение на реципиента, който беше в доста напреднал етап на чернодробно заболяване.

Експлантацията е осъществена във великотърновската болница, като по-рано денем екип е превозен до там със аероплан C-27J “Spartan " от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили.

" Благодарение на напъните на целия екип – тук желая да обърна особено внимание на основната роля на нашите анестезиолози и реаниматори, сега пациентът се намира в положително положение, екстубиран, контактен и съответен ", добави още доцент Васил Михайлов.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

От ВМА благодариха на сътрудниците си от МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " и на техния координатор по донорство доктор Сибила Маринова за съвършената организация при реализиране на експлантационния развой.

" Признателни сме и на екипажа на Военновъздушни сили: подполковник Пламен Дончев, пълководец, и помощник-командир – капитан Николай Калайджиев и борден инженер – майор Мирослав Пипев, които за следващ път бяха с нас в тази задача и извършиха задачата си сполучливо ", разяснява още доцент Михайлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР