Специалисти от Мичиганския университет създадоха фотоматрица, която може едновременно да

...
Специалисти от Мичиганския университет създадоха фотоматрица, която може едновременно да
Коментари Харесай

Нов фотосензор генерира необходимата му електрическа енергия

Специалисти от Мичиганския университет сътвориха фотоматрица, която може по едно и също време да генерира сила от попадналата върху нея светлина и да снима с периодичност 15 фрагмента в секунда.
Основата на слънчевите панели и фотосензори са работещите на едни и същи правила фотодиоди, преобразуващи светлината в електрически ток. Отдавана се работи върху основаването на сходни комбинирани датчици, само че към този момент без необикновен триумф.

Използват се два съществени метода. При първия, за генерирането на електрическата сила и за снимането се употребява една и съща зона на матрицата. Но при този метод се постанова честото прекосяване от единия режим в другия, което не се отразява добре на качеството и бързодействието. Вторият метод е основаването на две зони върху матрицата, които могат да работят по едно и също време. Но при този метод забележителна част от всеки пиксел заема слънчевата зона и това мощно намалява качеството.



В новия фотосензор се употребява единствено една зона , която по едно и също време генерира електрическа сила и образува изображението. Всеки пиксел е формиран от два фотодиода, ситуирани един под различен. Горният пласт събира част от носителите на заряд, формирани от фотоните. Тези носители образуват изображението. Долният пласт събира останалите носители и ги преобразува в електрическа сила.

Тестовете демонстрираха, че горният пласт гълтам 26% от от генерираните от фотоните носители на заряд. За приемането на електрическа сила се употребяват 74% от заряда, които в общоприетите фотосензори не се употребяват за нищо.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР