Специален мобилен медицински кабинет ще провежда анонимни и безплатни изследвания

...
Специален мобилен медицински кабинет ще провежда анонимни и безплатни изследвания
Коментари Харесай

Безплатни тестове за ХИВ в София по повод на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември

Специален мобилен медицински кабинет ще организира анонимни и безвъзмездни проучвания и консултиране за ХИВ и СПИН в София на 1 декември.

Събитието е по повод Европейската седмица за проучване за ХИВ и хепатит, както и Световния ден за битка със СПИН, който се отбелязва световно от 1988 година. То се провежда от съдружие „ Здраве без граници “ и Фондация „ Инициатива за здраве “.

Медицинският център ще работи на 1 декември, събота, във времето от 10:00 до 14:00 ч. Той ще е ситуиран на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 62-66, наоколо до Лъвов мост.

Специалисти ще дават информация по какъв начин и къде всеки може да ревизира своя статус за ранно разкриване на инфектирани лица и своевременното им ориентиране за лекуване. Доброволци от Сдружение „ Здраве без граници “ и Фондация „ Инициатива за здраве “ ще раздават на всички минувачи презервативи и алена лентичка – международният знак за съпричастност към идеята за предварителна защита на ХИВ/СПИН.

Целта на неправителствения бранш е да се увеличи информираността за ХИВ и СПИН измежду жителите, да се понижи стигмата към хората, живеещи със синдрома на добитата имунна непълнота, както и да се обезпечи опция повече хора да се осведомят за ХИВ статуса си посредством анонимни проучвания.

Средногодишно у нас се откриват към 200 души с ХИВ. По публични данни към месец май 2018 година инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София. Направените прогнози демонстрират, че без интервенции за предварителна защита до 2023 година броят на лицата с ХИВ зараза единствено в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 година до 1621 души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР