Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата ще се обсъждат

...
Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата ще се обсъждат
Коментари Харесай

СОС обсъжда мерките срещу мръсния въздух

Спешни ограничения против мръсния въздух в столицата ще се разискват през днешния ден в общинския съвет. Последният пик на замърсяване на въздуха в София беше на 9 януари, когато засечените данни бяха 5 пъти над нормите, напомня бТВ.

Предстои комисията по околна среда на Столичния общински съвет да прегледа ограниченията в битката с мръсния въздух. Целта е до края на януари те да бъдат утвърдени от столичния парламент. Предвижда се въвеждане на система за мониторинг, с цел да се осведомят жителите за качеството на въздуха, който дишат. Две са главните аргументи за мръсния въздух в столицата. Около 60% от замърсяването се предизвиква от трафика на коли, а към 40% - от битовото отопление. Битката с мръсния въздух е измежду главните цели на Столичната община през тази година, разгласи кметът Йорданка Фандъкова. Предвижда се да бъде въведено и т. нар зелено билетче за безвъзмезден градски превоз в дните с високи равнища на фини правови частици.

То също ще коства пари. Друга мярка, която в още по-голяма степен сплотява екологичния с финансовия интерес на Следствен отдел към окръжна прокуратура е двойно по-скъпа " Синя зона ". Напълно безвъзмезден градски превоз обаче е безусловно измежду последните ограничения, които общината би приела – и то при равнища на замърсяване, които към този момент заплашват директно живота и здравето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР