Спешната помощ по въздух се прехвърля към правителствения авиоотряд, съобщи

...
Спешната помощ по въздух се прехвърля към правителствения авиоотряд, съобщи
Коментари Харесай

Спешната помощ по въздух се прехвърля към правителствения авиоотряд

Спешната помощ по въздух се трансферира към държавния авиоотряд, заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. 
" Държавата напълно поема този ангажимент. Тази незабавна здравна помощ по въздух се обезпечава и финансира от страната. Тя ще бъде налична до всеки жител и ще бъде безусловно безвъзмездна ", добави той.
Алексиев акцентира, че държавният авиоотряд има дълготраен опит и това е удачната конструкция, която би трябвало да бъде надградена и да прави тази услуга. 
Според него страната няма време за опити, защото става въпрос за здравето и живота на хората. 
Важно е да се знае, че осъществяването на услугата HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, само че и образование на летателния състав, медицинските екипи, сподели транспортният министър.
Взето е решение за закупуването по Плана за възобновяване на шест медицински хеликоптера. То е подписано от италианската компания Леонардо и от страна на Министерството на здравеопазването. Първият хеликоптер ще бъде в България до 15 декември, а останалите до 2025 година, сподели служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.
Преди приемането на първия хеликоптер ще бъдат подготвени медицинските екипи, водачите, подготовката на хангарите, на площадките в лечебните заведения, където ще кацат хеликоптерите, организацията на координационен център, който да ръководи полетите и кооридинира наземната и въздушната незабавна помощ, добави Меджидиев.
Вероятно до 10 дни ще стартира образованието на екипите, сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР