Спечелиха състезание по информационни технологииТалантливи дванадесетокласници създадоха софтуер за електронно

...
Спечелиха състезание по информационни технологииТалантливи дванадесетокласници създадоха софтуер за електронно
Коментари Харесай

Ученици създадоха софтуер за електронен вот

Спечелиха съревнование по осведомителни технологии


Талантливи дванадесетокласници сътвориха програмен продукт за електронно осъществяване на избори. Учениците Радослав Стефанов и Ясен Георгиев кръщават изобретението си “Voto ” – испанската дума за “гласувам ”. Участват в националното съревнование по осведомителни технологии в Благоевград и с плана си печелят първо място в категория “Самостоятелни компютърни приложения ”.
 1001  1003  1004
“Да разберем по какъв начин да създадем “Voto ” лиши доста повече време, в сравнение с самата изработка, защото използваме нови технологии, за които информацията в интернет на моменти е нищожна. Но пък си заслужава, тъй като хората имат потребност от артикул, който подсигурява, че техният глас ще бъде чут. Важно е да се посочи, че има страни, в които електронното гласоподаване е въведено от години, само че при множеството не се дава гаранция за неизменимост на вотовете ”, споделя Радослав.

Той е на 17 години от Правец, а Ясен е към този момент пълновръстен, от Свиленград. И двамата учат в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Радослав опознава света на програмирането от пет години. Споделя пред “Труд ”, че е съосновател на “Father Mark ” – платформа, където образоват какво е да работиш с действителни планове и в екип, да приказваш с клиенти, и особености, с които ще се сблъскат в работата си, откакто завършат. Ясен се занимава с програмиране от 2009 година, когато е бил на 9. От три години е част от управителния екип на платформата за почасови детегледачи “GoodKnight ”.

Интересуваме се дали са сигурни в изобретението си и има ли опция гласовете да бъдат подправяни. Двамата са безапелационни, че операцията е невъзможна, защото употребяват известната от криптовалутите blockchain технология. “Чрез нея се реализира магическото свойство на данните да не могат да бъдат променяни. Това е идея, която може да промени метода, по който бизнесът работи. Всеки математик, всеки софтуерен експерт и всеки човек, който се е интересувал задълбочено по какъв начин работи тази технология, може да удостовери това ”, декларират гениите.

И за двамата това не е първи план. Радослав споделя, че е взел участие и в други надпревари, воден от устрема да се научи и развива в програмирането. Ясен пък споделя, че обича да е заобиколен от иноватори и по тази причина се старае да работи с такива. “Работата ми с Радо е страховит образец за това. Създавал съм програмен продукт както за интернационалните компании, по този начин и за себе си, тъкмо както Радо – с цел да науча някоя нова технология. Все отново напредъкът би трябвало да бъде наложителен ”, декларира Ясен.

Питаме ги дали имат нови грандиозни планове, а момчетата споделят, че им следва абитуриентски бал и матури. “В настоящия миг сме съсредоточени основно върху избора на верен университет, компетентност, и като цяло, каква да бъде идната ни стъпка в живота. Развиваме и “Voto ” и се надяваме България да стане първата страна в Европа, която ще интегрира тази технология при провеждането на избори ”, декларират оптимистично двамата новатори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР