Спътниците Starlink са опасни за националната сигурност на Китай, смята

...
Коментари Харесай

Китай да помисли за унищожаване на Starlink, настоява учен


Спътниците Starlink са рискови за националната сигурност на Китай, счита академик
(снимка: Starlink)

Китайските военни получиха рекомендация да разработят тактика за елиминиране на спътниците Starlink, на които се базира планът за сателитен интернет на американският бизнесмен Илон Мъск.

Джен Юанжен от Пекинския институт за следене и телекомуникации разгласява публикация „ Проблемът на Starlink ” в китайското научно списание „ Модерни отбранителни технологии ”. Според него, китайските военни би трябвало да разработят способи за противопоставяне на всяка опасност, произлизаща от мрежата на Илон Мъск.

По незнайни аргументи истинският материал към този момент не е наличен онлайн, само че преводът му на британски е разполагаем от различен източник, а в допълнение публикацията е оповестена и от South China Morning Post.

Юанжен споделя, че планът Starlink носи в себе си „ скрити рискове и провокации ” за Китай и по тази причина ученият предлага да се създаде „ композиция от меки и строги способи за заличаване ” на някои спътници и групата като цяло.

Авторът се притеснява също по този начин, че апаратите на Starlink могат да подхващат „ нахлуване ” и да извадят китайски спътници и галактически кораби от орбита.

Компанията SpaceX на Илон Мъск построява мрежа от спътници Starlink, предопределени да обезпечат интернет на висока скорост. Спътниците са ситуирани съвсем на всички места към Земята на ниска орбита (от 328 до 614 км). Към днешна дата в орбита се намират към 2400 спътника, а крайната цел на SpaceX е да построи мрежа от 42 000 апарата.
още по темата
Американският академик Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсън схваща страховете на китайския си сътрудник: „ Ако служите във въоръжените сили на страна, в отговорностите на които влиза война в космоса, виждате Starlink като друг тип проблем ”, споделя той, представен от Gizmodo.

Основният проблем е, че има прекалено много спътници и с цел да се отстрани цялата група, ще би трябвало да бъдат изпратени голям брой противосателитни ракети в орбита – унищожаването на един, два или даже няколко десетки спътника няма да деактивира цялата система.

Освен това SpaceX може да размени няколко свалени спътника без особени усложнения. „ Смяната на спътник Starlink е по-евтина от изстрелването на противосателитна ракета ”, споделя Макдауъл.

Проектът Starlink разтревожи съществено Пекин, откакто спътниците на Мъск съвсем се блъснаха в китайската станция Тиангонг с тайконавти на борда два пъти предходната година – и в двата случая станцията трябваше да извърши маневри за отбягване на конфликта. Авторите на публикацията са загрижени, че Starlink скоро може да запълни цялата ниска околоземна орбита, а частната компания SpaceX в действителност може да помогне на Пентагона да господства над това скъпо пространство.

В началото на май издание на Централния боен съвет на Китайската национална република разгласява материал, в който създателите припомниха, че Starlink може освен да обезпечава връзка на наземни клиенти, само че и да взаимодейства с дронове.

Илон Мъск, който се съгласи да достави терминали на Starlink в Украйна, призна в мартенско изявление за Business Insider, че неговият галактически транспортен съд може да стане цел:

„ Ако се опитате да деактивирате Starlink, няма да е елементарно, тъй като имаме 2000 спътника. Това значи доста противосателитни ракети. Надявам се, че не се постанова да тестваме това, само че мисля, че можем да изстреляме спътници по-бързо, в сравнение с те могат да изпращат противосателитни ракети ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР