Спасителният водопровод към Перник, за който бяха похарчени поне 20

...
Спасителният водопровод към Перник, за който бяха похарчени поне 20
Коментари Харесай

Милиони за спукани тръби: Тъжната история на спасителния водопровод до Перник

" Спасителният " тръбопровод към Перник, за който бяха изхарчени най-малко 20 млн. лева, основава от ден на ден проблеми. Вместо да ликвидира безводието в града, почнало след източването на бент. " Студена " в края на предходната година, тръбата от София през с. Мало Бучино до Перник пука градския тръбопровод, което води до повреди. Проблемът е във високото налягане, с което водата влиза в града. При по-ниско налягане спада и дебитът и тогава локалното ВиК сдружение се пробва да компенсира разликата, пускайки по-големи количества от язовира. Така обаче новата тръба се обезсмисля, тъй като от " Студена " се харчи повече вода.

Тези самопризнания бяха направени в сряда вечер от екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро в ефира на Българска национална телевизия. По думите му пернишкото ВиК се е видяло в знамение, тъй като не може да се оправи с новия тръбопровод. Идеята беше по него да идват по 780 хиляди кубика вода месечно, а от язовира да се пускат по 300 хиляди кубика. Очакваше се водоемът да се изпълни по-бързо посредством разделното подаване на вода. Случва се обаче тъкмо противоположното, твърди Димитров.

Точи се язовирът

" Точи се язовирът за сметка на водопровода, който идва от София. Тя всичката отива в Перник и хората я употребяват. Но тази вода, която отива в Перник, трябваше да бъде 800 хиляди кубика от София, 300 хиляди кубика от Перник, с цел да може той да се цялостни и да стигне за по-дълго време ", съобщи той.

Според него решението е ясно – построяването на още един контейнер, който да играе ролята на изравнител, тъй че да се реши казусът с по-високото налягане на софийската вода. Такъв можел да се построи за 28 дни. Защо това не е било планувано в първичния план, не излиза наяве.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР