Спасителна операция по суша и въздух се провежда по склоновете

...
Спасителна операция по суша и въздух се провежда по склоновете
Коментари Харесай

Български алпинист се спаси на косъм от лавина в Хималаите

Спасителна интервенция по суша и въздух се организира по скатовете на връх Анапурна в Хималаите. Двама души изчезнаха, а лавина блокира маршрута, по който изкачилите върха трябваше да слязат.

Българинът Господин Динев отсрочи офанзивата поради случай с багажа си, което на процедура го избави от последвалото злополучие.

Индийка, която изкачи Анапурна преди два дни и беше оповестена за мъртва, откакто връзката с нея прекъсна, подаде сигнал за помощ и беше избавена от хеликоптер. Балди Каур (Baljee Kaur) е била на 7 осемхилядника и е " най-бързата " индийка - изкачила шест от тях за 5 месеца. Все още обаче остава неразбираема ориста на сънародника ѝ Анораг Малу (Anurag Maloo), за който се допуска, че се е подхлъзнал и е паднал в пролука на слизане от Aнапурна.

Ирландецът Ноел Хана (Noel Hanna), който също по-рано изкачи върха, почина на слизане от височинна болест. Той има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2.

Вчера лавина блокира маршрута на Анапурна, по който десетки души изкачиха върха през последните дни. Заради това някои от слизащите останаха по височинните лагери. С хеликоптер бяха свалени в Базовия лагер притежателят на международния връх за най-млад мъж, изкачващ осемхилядници, Шехроз Кашиф (Shehroze Kashif) от Пакистан и сънародничката му Найла Каини (Naila Kaini) - първата пакистанка, изкачила Анапурна.

Господин Динев се наложи да слезе, откакто беше достигнал 6400 м височина. Заради паднал багаж 64-годишният алпинист-ветеран се наложи да слезе близо 1000 м, където откри част от багажа си. Именно тогава в по-горен сектор от маршрута е паднала лавината, от която българинът се е избавил. В момента той е в сигурност в Базовия лагер, където изчаква.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР