Спасители в отдалечен район на Атлантическия океан днес се надпреварват

...
Спасители в отдалечен район на Атлантическия океан днес се надпреварват
Коментари Харесай

В надпревара с времето спасители търсят изчезналия батискаф Титан в Атлантическия океан

Спасители в далечен регион на Атлантическия океан през днешния ден се надпреварват с времето, с цел да открият изчезналия батискаф " Титан ", с който петима души възнамерявали да се приближат до останките на именития океански лайнер " Титаник ", потопен преди повече от век, съобщи Асошиейтед прес.

Екипажът на батискафа " Титан ", който е част от експедиция на компанията " ОушънГейт " (OceanGate), се състои от водач, и четирима по този начин наречени " експерти по задачата ". " Специалисти по задачата " това са хора, заплатили, с цел да вземат участие в експедицията, прецизира АП. Те се редуват да ръководят сонара и да извършват други задания в батискафа.

За първи път сходна туристическа атракция се предлага през 2021 година, като тогава туристите са платили по 100 000-150 000 $ на човек, с цел да вземат участие в тази необикновена експедиция. По информация от уеб страницата на " ОушънГейт " сумата през годините е повишена. Тя е известна като  " такса за поддръжка на задачата " и през 2023 година тя възлиза на 250 000 $ на човек.

Освен водача на борда на батискафа са известният английски авантюрист, финансист, милиардер и галактически туристи Хамиш Хардинг, татко и наследник от видно пакистанско бизнес семейство и още един пасажер. Хардинг е авантюрист, който държи три върха на Гинес, в това число за най-дълго време, прекарано на цялостна океанска дълбочина от транспортен съд с екипаж. През март 2021 година той и океанският откривател Виктор Весково се потапят до най-голямата дълбочина в Марианската котловина. През юни 2022 година Хардинг пътува в космоса с ракетата " Ню Шепърд " на " Блу произход ".

По информация от канадския Обединен координационен център за избавителни интервенции управляващите са изгубили контакт с " Титан " в неделя вечерта, когато той се намирал на към 700 километра южно от Сейнт Джонс в Нюфаундленд.

Всяка минала минута обаче излага екипажа на " Титан " на по-голям риск. Според Дейвид Конканън, консултант в " ОушънГейт ", подводният уред е имал запаси от О2 за 96 часа, когато се потопил около 6:00 часа сутринта локално време в неделя.

" Това е далечен район… и е предизвикателство да се организира търсене там ", сподели контраадмирал Джон Моугър, пълководец от бреговата защита на Съединени американски щати, която също търси " Титан ". " Но ние разполагаме с всички налични средства, с цел да сме сигурни, че можем да открием плавателното средство и да спасим хората на борда ", добави той.

Канадският проучвателен ледоразбивач " Полярен принц ", който е корабът-майка на " Титан ", е изгубил контакт с плавателния съд към час и 45 минути, откакто батискафът се потопил във водата. " Полярен принц " ще продължи да претърсва повърхността през цялата нощ, а канадски разследващи самолети ще възобновят претърсването на повърхността и под повърхността на сутринта, заяви бреговата защита на Съединени американски щати в " Туитър ". Два американски самолета също са прелетели над региона.

Конканън сподели, че чиновници работят, с цел да доставят в най-кратки периоди до мястото подводен дрон с дистанционно управление, който може да доближи до дълбочина 6 километра.

Алистър Грейг, професор по морско инженерство в " Юнивърсити колидж " в Лондон, изясни, че батискафите нормално носят по този начин нареченото тегло за изхвърляне, което съставлява " маса, която може да се освободи при положение на повреда, с цел да се повдигнат на повърхността с помощта на плаваемостта ".

" Ако е имало спиране на електрозахранването и/или на връзката, това може да се е случило и подводният уред да се намира на повърхността в очакване да бъде открита ", сподели Грейг.

Друг сюжет обаче е теч в корпуса под налягане, като в този случай прогнозата не е добра, добави той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР