Спадът в цената на хляба, след въвеждането на 0% ДДС

...
Спадът в цената на хляба, след въвеждането на 0% ДДС
Коментари Харесай

Спад в цената на хляба с до 20%, но само в големите търговски обекти

Спадът в цената на хляба, след въвеждането на 0% Данък добавена стойност върху хляба и брашното, при актуализацията на бюджета е реалност. Това демонстрират данните от изследване на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) към КНСБ. То е извършено в интервала 06-09.07.2022 година в 20 регионални града. Наблюдавани са пет типа самун, като са регистрирани грамажите с оглед калкулиране на цената за кг.

Резултатите от проучването удостоверяват намаляването на цените на хляба. Наблюдава се обаче мощна диференциация в понижението сред типа на комерсиалните обекти и сред обособените области. Макар и тук-там да се следи спад до 20% в продажните цени, то среднените стойности за 20-те града демонстрират по-слабо понижение в диапазон 2 - 6%.

В съпоставяне с типа на комерсиалните обекти по-силно изразено понижение има в огромните търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които доближава до 20%. В дребните магазини се записва алегорично понижение. Има и много градове, при които цените се задържат на същите равнища.

Различия в степента на понижението се следи и по типове самун. Прави усещане, че при типовия самун няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите равнища по отношение на месец юни.
 Хлябът без Данък добавена стойност, 467 лева минимална пенсия и по-евтини горива
Хлябът без Данък добавена стойност, 467 лева минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото разпределяне на запас нямало да докара до скок на инфлацията, твърди Петков

След допитване до хлебопроизводителите от следените райони се обрисува настройката за в допълнение понижаване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават поръчка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези обитаеми места, която изостава по отношение на регистрираната в страната, по този начин и на по-високите разноски за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна значимост е и спускането на методически насоки за използването на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна акция за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от изследването се поддържат от данните на КЗП от направените инспекции в интервала 02-05.07.2022 година Част от комерсиалните вериги незабавно са понижили цените с 20% на всички типове самун в резултат на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното понижение не е резултат от настояща промоционална акция и се чака да се задържи в дълготраен проект.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се чака то да е реалност във всички търговски вериги и за всички разновидности самун. От Съюза опазиха няколко тези: неналичието на понижение ще е знак за това кои са производителите на " ярко " и кои в " сивата стопанска система ", само че и кои вериги/продавачи " спекулират " и задържат цената; допустимо е ново понижаване на цената на хляба след ефикасното използване на нулевата ставка за зърнопроизводителите (т.е. в компонентата на брашното).

В умозаключение - понижението на цените на хляба е реалност, само че към момента е едва публикувано във всички търговски обекти. Очакванията са през идващите седмици да обхване всички градове и търговски обекти въпреки и в друга степен.
 Хлябът без Данък добавена стойност, 467 лева минимална пенсия и по-евтини горива
Хлябът без Данък добавена стойност, 467 лева минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото разпределяне на запас нямало да докара до скок на инфлацията, твърди Петков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР