Спадът на лихвите по депозитите вече приключи, а кредитирането вече

...
Спадът на лихвите по депозитите вече приключи, а кредитирането вече
Коментари Харесай

Спадът на лихвите по депозитите приключи, обяви банкер

Спадът на лихвите по депозитите към този момент завърши, а кредитирането към този момент не зависи толкоз от лихвите. Това разяснява пред публицисти Петър Андронов, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и основен изпълнителен шеф на ОББ/Сибанк, представен от " Капитал daily ".

По оценки на банковата асоциация се забавя и растежът на спестяванията – до 5.9% към края на септември тази година по отношение на 6.6% през 2016 година, само че ниските лихвени проценти не са причина за понижаване на спестяванията в банковата система. Общият размер на спестяванията е 70.9 милиарда лева, като тези на семействата са 46.41 милиарда лева

От лятото на 2016 година непрестанно продължава да се покачва и кредитирането, като към септември тази година то е повишено с 3.6% на годишна база, изключвайки резултата от растежа на държавната стратегия за саниране ( с него покачването е 4.1%). Прогнозите за кредитния растеж при семействата е за 3.4% за 2018 година и 5.1% за 2019 година

Андронов сподели още, че развиването на стопанската система въздейства в по-голяма степен върху кредитирането, а не толкоз лихвените равнища. За съпоставяне уточни, че преди международната финансова рецесия лихвите по заеми са били на равнища към 8-9%, а темпът на напредък е бил по-висок от настоящия, до момента в който в този момент лихвите са приблизително към 3-4%.

Банкерите още веднъж предизвестиха, че лихвите по заеми в даден миг ще стартират да се повишават, защото, както стопанската система, по този начин и лихвите се движат в цикъл. Това се чака да се види до 1-2 години.

Оценката на банкера е, че растежът на заплатите е диспропорционален на този на стопанската система, което е сигнал за " нагряване " на стопанската система. Годишният растеж на междинната брутна заплата към края на третото тримесечие на 2017 година е 10.2%, до момента в който растежът на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие е 3.9%.

Тенденцията за растеж на заплатите е позитивна отчасти, до момента в който подкрепя догонването на приходите в Европейски Съюз, само че това не е стабилно в дълготраен проект, в случай че не е подкрепено с подобен напредък на продуктивността, изясни още Петър Андронов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР