Спадът на еврото спрямо долара, който го доближава до изравняване

...
Спадът на еврото спрямо долара, който го доближава до изравняване
Коментари Харесай

Слабото евро може да изгони инвеститорите от Европа

Спадът на еврото по отношение на $, който го приближава до равнене с щатската валута за първи път от 20 години, слага Европейската централна банка (ЕЦБ) в сложна обстановка, защото вариантите, с които разполага, са несъмнено мъчителни и скъпоструващи за стопанската система, показва Ройтерс в собствен разбор.

Да се остави еврото да се обезцени единствено би подхранило инфлацията, която към този момент е на рекордно ниво, с риск вероятностите за бъдещото ѝ придвижване да се застопорят доста над целевите 2%, избрани от ЕЦБ.

Но един опит да се спре спадът на единната валута би означавал по-големи покачвания на лихвите, което ще усили усложненията на страните от еврозоната, така и така застрашени от криза на фона на дефицита на газ, огромното повишаване на петрола и понижаването на покупателната дарба.

Досега ЕЦБ избягваше тематиката, изтъквайки, че няма никакви цели за валутните курсове, като в това време уверяваше, че следи придвижването на валутата. Протоколите от съвещанието ѝ по паричната политика през юни, оповестени нощес, демонстрират също така, че въпросът не е сметнат за изключително обезпокоителен от членовете на управителния съвет.

Но пазарните придвижвания от този момент насам станаха прекомерно обилни, с цел да бъдат подценявани.

" Слабото евро подхранва концепцията, че ЕЦБ изостава ", разяснява Дърк Шумахер, шеф на макроикономическите изследвания за Европа в корпоративно-инвестиционната банка " Натиксис " (Natixis CIB). Според него едно по-силно евро би понижило инфлацията, която сега е доста висока.

Еврото спадна през днешния ден до 1.01 $, като от началото на годината е изгубило над 10% от цената си по отношение на щатската валута.

Различията с УФР (ФЕД) съставляват проблем

Това обезценяване води до увеличение на цената за вноса, най-много на сила и други първични материали, търгувани в долари.

Според изследвания, на които ЕЦБ постоянно се базира, спад на валутния курс с 1% води до нарастване от 0.1 пункта на годишната инфлация, като за три години този резултат може да доближи 0.25 пункта.

Сегашните стопански и валутни съществени индикатори обаче подсказват, че слабостта на еврото може да продължи дълго.

Първо, ЕЦБ и Управлението за федерален запас на Съединени американски щати имат разнообразни тактики: президентът на американската централна банка Джером Пауъл ясно съобщи, че е подготвен да поеме риска от криза, ускорявайки повишението на лихвите, до момента в който ЕЦБ избира да да излезе по-плавно от 10 години свръхгъвкава парична политика.

Наистина, управителният съвет би трябвало да утвърди след две седмици първото повишаване на лихвите, само че лихвата по депозитите се чака да остане негативна до септември, а по-нататъшните решения ще зависят от развиването на икономическата обстановка. А тя толкоз доста се утежни от средата на юни, че пазарът към този момент преразгледа към намаляване прогнозите си и към този момент чака нарастване на главните лихви на ЕЦБ единствено със 135 базисни пункта, до момента в който за УФР предстоящото покачване е със 180 пункта, след неколкократното повишаване на лихвите му.

Тези разлики карат вложителите да се оттеглен от Европа и да търсят по-добра възвръщаемост от другата страна на Атлантическия океан, а тази наклонност отслабва еврото.

Зависимостта от съветския газ усложнява обстановката

Друго затруднение е доста огромната енергийна взаимозависимост на еврозоната, най-вече към съветския газ. Това усилва уязвимостта ѝ към последствията от войната в Украйна, което оказва напън върху еврото.

Освен това покачването на енергийните разноски на 19-те води до повишаване на вноса, което се показва в недостиг по настоящите сметки в еврозоната. Ситуацията е необикновена и в случай че продължи дълго, има заплаха да отслаби още повече единната валута.

За да поддържа еврото, ЕЦБ може да намекне, че ще форсира повишението на лихвите, което би присъединило нарастване с 50 базисни пункта през септември и спомагателни покачвания през октомври и декември.

Но защото пазарите към този момент чакат завой в тази посока, институцията ще би трябвало също по този начин да се съобрази най-малко частично с тона на Управлението за федерален запас, съгласно което битката с инфлацията към този момент има преимущество пред всички останали провокации, даже това да докара до криза.

Такова обръщение сигурно ще бъде удобно за еврото, само че е прекомерно евентуално да провокира нова вълна всеобщи разпродажби на държавните задължения на така наречен " периферни " на региона страни, което може да докара до нова рецесия.

Затова има незабавна нужда да се показа разработваният сега нов инструмент, чиято цел е да предотврати несъразмерното нарастване на доходността по облигациите на най-задлъжнелите страни - Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Източник: Българска телеграфна агенция. Заглавието е на Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР