Соята е една от най-популярните храни сред вегани и вегетарианци.

...
Соята е една от най-популярните храни сред вегани и вегетарианци.
Коментари Харесай

Соево Брашно

Соята е една от най-популярните храни измежду вегани и вегетарианци. С нея се подготвят разнообразни артикули, като един от тях е соево брашно. С помощта на соевите зрънца се получава брашно, което е извънредно потребно. Особеността на соевото брашно е, че се отличава с значителен % белтъчно наличие. Редица експерти считат, че тестото придобива изключително положителни качества, в случай че соевото брашно се смеси с равно количество пшеничено брашно. Соевото брашно се подготвя от лющени, печени соеви зърна, които по-късно се смилат на тънък прахуляк.

Соевото брашно се среща в две разновидности – пълномаслено и обезмаслено, като вторият тип е доста по-разпространен. При обезмасленото брашно всички масла са отстранени по време на обработката. И двете брашна носят изгоди за здравето, само че обезмасленото обезпечава по-голямо количество калций и протеини.

Състав на соевото брашно

Соевото брашно е превъзходен източник на първокачествен соев протеин, фибри и значими биологично дейни съставни елементи, каквито са изофлавоните. Двата най-важни представители на изофлавоните, които се намират в брашното са дайдзеин и генистеин. То обезпечава на организма огромни количества калий и желязо, фосфор и магнезий.

В него има още витамини от В-групата. Количеството мазнини в соевото брашно е малко – едвам 2%. Богато е на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са извънредно скъпи са сърдечно-съдовата система. Не съдържа холестерол или глутен.

Избор и предпазване на соево брашно

В нашата страна соевото брашно към момента няма доста последователи. То може да се закупи от профилираните биомагазини.

 Соеви артикули

Съхранявайте соевото брашно в херметически затворени кутии, където може да остане свежо до 1 година. Най-добре го дръжте в ледник. Ако не го съхранявате вярно, срокът на валидност фрапантно понижава.

Соево брашно в кулинарията

Най-често соево брашно се употребява в композиция с нормално брашно. Така да вземем за пример то може да се употребява за домашно тесто за пици или вкусни палачинки. Соевото брашно е изключително уместно за изработката на самун и дребни сладки. В тези предписания, соевото брашно би трябвало да бъде към 30% от пшеничното или ръжено брашно. Винаги разбърквайте усърдно соевото брашно преди приложимост.

Редица готвачи употребяват соево брашно за втвърдяване на сметанови сосове, употребяват го за домашно приготвено соево мляко или за пържене. Пърженето с него понижава количеството мазнини, които нормално се гълтам с пържените храни. Соевото брашно е уместно за печене, както стана ясно. То внася положително количество протеин в домашните печива и ги резервира свежи за дълго време.

Други преимущества на печивата, в които има известно количество соево брашно са златист цвят, фина текстура, деликатност и прекрасен усет на тестените произведения. Тук е значимо да отбележим, че соевото брашно би трябвало се употребява в печива, които не изискват квас /бързи хлябове, кифли и др./

Имайте поради, че печените артикули, които съдържат соево брашно са склонни да покафеняват по-бързо, по тази причина може да се наложи редуциране на времето за печене или понижаване на температурата. Освен това соевото брашно е добър сурогат на яйцата в печивата. Една супена лъжица от него, разхвърляно с 15 мл вода замества 1 яйце.

 Соя

Ползи от соевото брашно

Соевото брашно е потребно за сърдечно-съдовата система, заради наличието на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тъй като не съдържа холестерол е изключително скъпо за хора, които има високи холестеролни равнища или страдат от затлъстяване. Според някои проучвания, съдържащия се в брашното изофлавон генистеин оказва помощ за попречване образуването на кръвни съсиреци, плаки в артериите, инсулт и инфаркт. В това брашно не се съдържа глутен, което го прави идеално за хора, страдащи от глутенова нетърпимост.

Жените в менопауза също могат да включат соевото брашно в своето меню. Соевото брашно може да понижи нощните изпотявания, горещите талази, раздразнителността и измененията в настроението.

Тъй като соевото брашно е богато на калций, то е потребно и за поддържането на здрави кости и стави. Освен това в него се съдържат бор и магнезий, които в допълнение усилват резултата на калция.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР