Соцлидерката Корнелия Нинова и служебният премиер Гълъб Донев влязоха в

...
Соцлидерката Корнелия Нинова и служебният премиер Гълъб Донев влязоха в
Коментари Харесай

Нинова пита Гълъб преди война ли сме, премиерът я сряза

Соцлидерката Корнелия Нинова и служебният министър председател Гълъб Донев влязоха в словесна битка по време на парламентарния надзор в пърламента. Нинова изиска Донев да обясни думите на представителя на кабинета Антон Кутев " Когато си преди война, на теб ти би трябвало оръжие. Със обществени помощи война не се печели, в случай че ти се наложи да участваш ".

Досега не е ставало въпрос за близка опасност за замесване на България във войната. Позицията на Българска социалистическа партия за предоставяне на оръжие кристално ясна, сподели Нинова. И цитира представителя на служебното държавно управление, че страната ни би трябвало да даде пари за изтребители, защото със обществени помощи война не се печели, изиска и да знае дали това е мнение на служебния кабинет или персонално на Кутев и за какво Кутев мисли, че сме " преди война ". Нинова дефинира думите му като цинизъм към българите по време на рецесиите.

Ще си разреша да отбележа, че не съм сюрпризиран от вниманието, с което следите медийните изяви на господин Антон Кутев. Сигурен съм, че ползата Ви към него е подбуден единствено от възприятието за дълг и отговорност към българските гласоподаватели. Да не трансформираме парламентарния надзор в отегчителен час по литература - всички помним с каква скука ни изпълваше отговорът на въпроса какво е желал да каже създателят. Министър-председателят не коментира какво е желал да каже представителят на държавното управление. Обикновено се случва тъкмо противоположното. 

За позициите на Министерски съвет може да се съди по неговите решения. В този смисъл Министерски съвет в никакъв случай не е изразявал своя позиция за присъединяване във война, а противоположното - позицията на Министерски съвет постоянно е била за сигурност в района по пътя на дипломацията. Ще напомня, че на няколко км от България не се приказва за война. В Украйна е война и този спор унищожава бъдещето на Европа и света, лишава животи. Министерски съвет следи деликатно развиването на войната сред Русия и Украйна и прави оценка риска. Българското държавно управление прави нужното, с цел да бъде страната ни за съответна реакция, при положение на ескалация.

Министерски съвет не взема решения за това дали и какви оръжия да се закупят. Това е в пълномощията на Народно събрание и вие го знаете като взел участие в ръководеща коалиция. Министерски съвет извършва взетите от Народно събрание решения за рационализация на армията, извършва законите и законосъобразните решения на Народно събрание, в това число и за бюджета, където са написани обществените разноски и тези за сигурност и защита. И най-после, с интерес, очакване и вяра проследявам диалозите на доближаване сред партиите в Народно събрание. Българските жители чакат свое постоянно държавно управление, излъчено от подкрепящо го парламентарно болшинство, което да взема решение въпросите, сложени от вас в сходство с политиката му.

Г-м министър ръководител, казахте, че не е ваша работа да коментирате представителя си, а противоположното. Аз това Ви питах - представителят Антон Кутев, вашето мнение ли показва или не. От отговора ви разбрах, че " не ". Тогава някаква отговорност от този човек ще се търси ли? Той може ли да си приказва каквото му хрумне изключително по такива рискови въпроси. Следващо във вашия отговор - служебното държавно управление извършва разноските, посочени от Народно събрание.

Ние сме били в няколко от последните, не сме чули Народно събрание да се занимава с разноски и да разпорежда на Министерски съвет да търси предложения грипени. Днес за трети път се обръщате към нас, като ни нареждате да съставим държавно управление. Това го знаем. А вашата отговорност е да водите политик, която не всява суматоха, да не се отклонявате от политиките, начертани от последното Народно събрание, и да проявявате повече почитание към институцията Народно събрание, което управлява работата на Министерски съвет, а не противоположното, отговори му Нинова.

Тогава сътрудника ѝ Иван Ченчев излезе и разгласи, че не е удовлетворен от отговорите на Донев. И още веднъж изиска бюджет от служебното държавно управление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР