Социолозите са единодушни - Румен Радев ще се поздрави с

...
Социолозите са единодушни - Румен Радев ще се поздрави с
Коментари Харесай

Социолозите за президентския вот: Радев с втори мандат, въпросът е - от раз или след балотаж

Социолозите са единомислещи - Румен Радев ще се поздрави с втория си президентски мандат. Интригата тук отсъства, въпросът по-скоро е по кое време ще стане това - дали още на 14 ноември, или на 21 ноември.

Съревнованието за Радев наподобява да е повече със самия него - дали той ще съумее да завоюва още на първия тур, като задейства всички запаси в последните метри, с цел да избегне по този начин усложняването на задачата си на балотажа, когато е прекомерно допустимо съществено прегрупиране на гласове в посока на съперника му. На първо място това наподобява да е обезпечено от Движение за права и свободи. Другият риск пред Радев е отливът на гласове поради прелюдия здравен документ от служебния му кабинет - такива опасения имат част от анализаторите.

И шестте социологически организации, които излязоха с проучвания директно в седмицата преди вота, отреждат първото място за настоящия собственик на " Дондуков " 2. Разликите посред им са минимални, единствено в съответните цифри и в опасенията дали процентите ще му стигнат, с цел да си подсигурява успеха от раз. Тук главен състезател се явява и изборната интензивност, като социолозите се съмняват тя да е обезпечено 50% най-малко, с цел да имаме определен президент на първи тур.

Само две от организациите са безапелационни в прогнозата, че актуалният президент има всички шансове да излезе победител още на 14 ноември. Това са " Сова Харис и " Медиана ". По-скоро към тях клони и " Галъп ", съгласно която Румен Радев резервира шанса си, само че дали това ще е на първия тур още, към този момент наподобява по-трудно, спрямо допреди няколко седмици. Евентуална победа още от първи тур ще зависи от качествата на Радев да засилва избор във финалните дни, предвиждат от " Галъп ".

" Алфа рисърч " е безапелационна, че втори тур ще има, тъкмо поради някои от дейностите на служебния кабинет в посока на здравните ограничения, които не са одобрявани от доста българи. В балотажа са сигурни и от " Екзакта " и " Тренд ".

Всички обаче още веднъж са единомислещи, че главен противник във вота - дали на първи, или на втори тур, на президента в двойка с вицепрезидента Илияна Йотова ще бъде проф. Анастас Герджиков дружно с Невяна Митева. А допитванията им дават най-малко 20% преднина на първия пред втория и дефинитивна развръзка с 2 към 1 в интерес на Радев.

Неизменно третото място социолозите отреждат на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, а четвъртото е несъмнено за Лозан Панов.

Ето и по какъв начин наподобява президентската борба в изследванията на обособените социологически организации. Последното от тях излезе единствено преди ден.

" Галъп интернешънъл "

Ако президентските избори бяха в края на първата десетдневка на ноември, 48,6% биха дали своят вот за Румен Радев, 25,3% - за Анастас Герджиков, 9,1% - за Мустафа Карадайъ, 5,2% - за Лозан Панов, 3% - за Костадин Костадинов, 1,5% за Милен Михов. 1,1% споделят, че ще гласоподават за Луна Йорданова. 2,1% споделят, че ще гласоподават с " Не поддържам никого ". 4,1% ще предпочетат други варианти.

58,2% споделят, че сигурно биха дали своят вот на президентските избори, което също условно се равнява на към 3,2 милиона души, т.е. близо 48% от формалния лист. Бариерата за отбягване на втори тур е към 3,35 милиона души. Дистанцията не е огромна и зависи от степента на готовност на гласуващите.

В последна сметка данните сочат, че и като допустима интензивност, и като дял от гласовете, Румен Радев резервира късмет за победа още на първи тур, въпреки това да наподобява по-трудно спрямо интервала преди няколко седмици и остава по-малко евентуалната алтернатива. Евентуална победа още от първи тур ще зависи от качествата на Радев да засилва избор във финалните дни. На възможен втори тур биха се изправили Румен Радев и Анастас Герджиков.

Данните са от национално представително проучване на " Галъп интернешънъл болкан " за БНР, извършено в интервала сред 1 и 9 ноември измежду 1006 пълнолетни българи по метода " лице в лице ".



" Алфа Рисърч "

Борещият се за втори мандат Румен Радев е с максимален задатък (46.4%), само че и с повече компликации спрямо месец по-рано. От една страна, предизвикателство пред него е охладеният възторг към този избор, който мъчно ще надскочи нужната интензивност от 50% за привършване на изборите в един тур. От друга страна, възходящото в последните седмици отчаяние от дейностите на служебното държавно управление (особено по здравната рецесия, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му.

Най-силни поддръжници на Румен Радев са последователите на Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ". Сред по-широката външна страна, която ще е доста значима за втория тур обаче е налице известно пропукване.

При втори тур балотажът ще е сред Румен Радев и Анастас Герджиков. Професорът влиза в последната седмица от акцията с поддръжка от 28.3%, която идва главно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни специалности и университетски кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял последователи. Те обаче, както и Костадин Костадинов (3.2%) страдат от резултата на покачвания интерес към парламентарната за сметка на президентската конкуренция и все още имат по-ниска поддръжка от застаналите зад тях обединения.

Тези трендове слагат изхода от балотажа според освен от резултата на първия тур, само че също от позициите на политическите партии и опцията на двамата водещи претенденти да активизират гласоподаватели отвън кръга на твърдите си симпатизанти.

Изследването е извършено в интервала 7 - 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

 Снимка: Алфа Рисърч

" Екзакта рисърч груп "

На първи тур двойката Радев-Йотова вземат 48% , Герджиков - Невяна Митева събират 27,1% от гласовете, е прогнозата на организацията съгласно данните от нейното проучване

Балотаж ще има, в случай че се запазят трендовете към 5 ноември. При балотаж, сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

Към 5 ноември резултатът от сходен балотаж би бил 63.5%: 36.5% в интерес на настоящия президент на страната. Дълбочинният разбор на " Екзакта " демонстрира, че Радев има доста по-голям запас от Герджиков при балотаж измежду политически изкушените гласоподаватели, както и измежду нерешилите кого да поддържат за президент.

Националното проучване на " Екзакта Рисърч Груп " е извършено в интервала 29 октомври - 5 ноември 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители в 123 гнезда, в 91 обитаеми места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано " face to face " изявление.Изследването е финансирано със лични средства на " Екзакта Рисърч Груп ".

 Скрийншот: Екзакта рисърч

" Тренд "

Според " Тренд " мъчно можем да чакаме разбъркване в структурата на подредбата на президентските избори. Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането с 46.8% , следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите.

Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9.9%) , които съумяват да активизират целия електорат на Движение за права и свободи.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Декларираната интензивност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните - 53%. Вторият тур на изборите за държавен глава наподобява съвсем сигурен. Само изненадващо висока изборна интензивност вероятно би могла да увеличи вероятността за излаз на изборите в един тур, е прогнозата на " Тренд ".

Изследването е направено по поръчка на " 24 часа " по метода на 1013 изявленията ефикасни с респонденти над 18 година в интервала 1-7 ноември 2021. директно полустандартизирано изявление " лице в лице " посредством таблет.

 Скрийншот: Тренд

" Сова Харис "

Изборът на президент е доста по-лесен за прогнозиране, установяват и от " Сова Харис ". Според данните, в границите на акцията няма основна смяна в настройките. Настоящият президент продължава да е любимец за идващия мандат. Нещо повече, поддръжката за Румен Радев и Илияна Йотова има късмет да премине границата от половината от гласувалите на първи тур .

Тук прогнозният резултат е 56,2% за Радев против 23,5% за Герджиков .

Мустафа Карадайъ е трети със 7,1%, Лозан Панов - четвърти с 6,8%.

При балотаж Румен Радев би спечелил 52,8%, а проф. Анастас Герджиков - 22%.

Останалите претенденти, които са компактно зад Радев, като Анастас Герджиков, Лозан Панов и Мустафа Карадайъ, не съумяват да излязат отвън рамките на поддръжката на партиите, които стоят зад тях, е изводът на " Сова Харис ". Периодът за налагане на техните кандидатури се оказа прекомерно къс и към този момент мажорително те не стоят безапелационно.

Ако има балотаж, противник на Румен Радев с най-голяма възможност ще бъде претендентът на най-масовата партия ГЕРБ. Обявената от Движение за права и свободи поддръжка на втори тур за Анастас Герджиков ще провокира вълна от страна на последователите на партиотичните партии и тези на смяната.

При гласуването на втори тур в публичното мнение ще се възвърне разделянето смяната против статуквото. Предварителните резултати демонстрират, че на този терен Румен Радев остава любимец в съответствие 2:1, катерогични са от " Сова Харис ".

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от " Сова Харис " в интервала 27 октомври - 2 ноември 2021 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

 Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

 Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

МЕДИАНА

Президентът Румен Радев е доста покрай спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е на първо място изборната интензивност (съгласно закона, с цел да има избор на първи тур, пред урните би трябвало да отидат не по-малко от 50 % от гласоподавателите по лист или над 3,35 млн. човека).

При възможен балотаж, противник на сегашния президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните демонстрират, че без значение от вероятните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, любимец на тези избори е Румен Радев.

Процентите и подредбата на претендентите за президент при " Медиана " наподобяват по този начин: Радев 48,3% Герджиков 25,6% Карадайъ 10,3% Панов 8,1%.

При балотаж Румен Радев печели 65,5%, а Герджиков - 35,5%.

Изследването е извършено на терен в интервала 04 - 08 ноември 2021 година с 957 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.

 Снимка: "Медиана "

 Снимка: "Медиана "

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР