Социологическите проучвания показват втори тур с близки резултати. Двамата претенденти

...
Социологическите проучвания показват втори тур с близки резултати. Двамата претенденти
Коментари Харесай

Този път има реален риск от президент Льо Пен във Франция

Социологическите изследвания демонстрират втори тур с близки резултати. Двамата кандидати ще се борят да завоюват крайнолевия избор за Меланшон, от който ще зависи крайният резултат.
" Не се заблуждавайте. Нищо не е решено към момента ", предизвести френският държавен глава Еманюел Макрон, откакто завоюва първия тур на президентските избори в неделя и в този момент ще се изправи против крайнодесния си съперник Марин льо Пен на балотажа на 24 април. Социологическите изследвания демонстрират втори тур с близки резултати и в последна сметка двамата кандидати ще се борят да завоюват крайнолевия избор за класиралия се на трето място Жан-Люк Меланшон, от който ще зависи крайният резултат.

Макрон се намира в позицията да разчита на гласовете на изплашените от вероятността за крайнодесен президент, а не на харесващите го поради политиките му през неговия мандат. Но тези избори съставляват най-близката точка, до която семейство Льо Пен (Марин и татко й Жан-Мари) е достигало в опитите си да ръководи Франция. В този смисъл балотажът след по-малко от две седмици даже не е дежавю, защото в този момент рискът от държавен глава от крайната десница е доста по-голям.
Реклама
Ако се съберат процентите на Льо Пен, Меланшон и крайнодесния претендент Ерик Земур, се оказва, че над 50% от французите са дали своят вот за крайнодясното и крайнолявото. Което кара Европейски Съюз и НАТО да чакат напрегнато развръзката във Франция на 24 април. От в този момент до деня на гласуването Макрон би трябвало да откри метод да вдъхне живот на анти-крайнодесния фронт, който нормално се демонстрира на френските балотажи и който сега наподобява рисково нежен. Но в. Le Monde предизвестява, че този път основна част от левите гласоподаватели са декларирали, че за разлика от минали вотове няма обезпечено да дадат гласа си за сегашния президент на втория тур единствено с цел да блокират Льо Пен.
Франция на Макрон против Франция на Льо Пен
" Ако желаеме Европа, която е по-суверенна, по-ориентирана към бъдещето и вярваща в участието в НАТО, тогава това са част от политиките на Макрон ", споделя пред " Капитал " Тара Варма, началник на парижкия офис на Европейския съвет за външна политика (ECFR). По думите й Льо Пен сега се усеща " отмъстена " от Виктор Орбан в Унгария и Александър Вучич в Сърбия, чиито скорошни изборни победи са успех на представители на " нелибералните демокрации ". И вижда личната си възможна победа на балотажа като опция за пробутване на анти-ЕС възгледи, които ще целят трансформирането на съюза от вътрешната страна.

Основно терзанията в Брюксел са, че Франция може да избере президент, който е недоверчив към НАТО, желае да анулира основно законодателство в Европейски Съюз и държи да се възобновят връзките с съветския президент Владимир Путин. Макар Льо Пен интензивно да работи по намаляване на имиджа си, откакто бе победена от Макрон през 2017 година, и към този момент не приказва за Frexit, тя желае " Европа на нациите " и огромна част от позициите й биха довели до борба с Европейски Съюз в областта на свободния пазар, имиграцията, търговията и върховенството на европейския закон. Ако завоюва президентските избори, това ще подтиква страни като Полша и Унгария, които постоянно влизат в конфликт с Брюксел. Освен това ще подкопае френско-германския мотор, който задава курса в съюза.
Автор: Капитал
Макар че се класира преди всичко на първия тур на 10 април, центристкият и проевропейски сегашен френски държавен глава е изправен пред сложна борба. Проучване на Politico продължава да дава 53% за Макрон на балотажа против 47% за Льо Пен, което е по-малка преднина по отношение на изборите през 2017 година, когато сегашният президент победи крайнодесния си конкурент с 66.1% на 33.9%. Но ново социологическо проучване на Ifop предвижда втори тур с доста близки резултати - 51% за Макрон и 49% за Льо Пен, като процентите са в границите на статистическата неточност.
Реклама
" Трябва всички да застанем зад Макрон. Или той, или падението на обединена Европа - може да звучи малко трагично, само че по този начин стоят нещата ", показва някогашният евроминистър на Германия Михаел Рот, който в този момент е ръководител на комисията по външна политика в Бундестага. Пред Financial Times шефът по външнополитическите въпроси в Centre for European Reform Иън Бонд твърди, че Льо Пен в Елисейския замък " ще бъде неприятна вест за връзките сред Франция и нейните сътрудници в Европейски Съюз и НАТО, само че добра вест за Путин ".
Скокът на цените вместо национализма
Въпреки че нашествието в Украйна принуди крайнодесния водач да се дистанцира от съветския президент, тя декларира, че Москва е " велика мощ, която може да стане съдружник на Франция ", откакто войната завърши. Същевременно Льо Пен организира акция, в която вместо да сложи на фокус по-екстремните аспекти от програмата си, реши да се концентрира върху увеличаващите се ежедневни разноски в миг, в който инфлацията и скочилите цени на горивата удариха по джоба на французите. Освен това продължаващият колапс на традиционнитe десница и левица в страната възстановява наличието й на политическата сцена. И не на последно място появяването на крайнодесния й съперник Земур й даде късмет да се показа като по-умерена, като все пак на балотажа ще вземе гласовете за него.
Автор: Капитал
След като станаха ясни резултатите от първия тур, крайнолевият Меланшон прикани поддръжниците си: " Не би трябвало да има нито един избор за Льо Пен на балотажа. " Това изрично обръщение демонстрира измерението на терзанията. Причината е, че на предходните президентски избори Макрон бе възприеман за ново лице, обещаващо политическо обновяване, до момента в който Льо Пен не успяваше да скъса с рисковия си облик. Сега обстановката надалеч не е същата.

" Шансовете на крайнодесния водач да влезе в Елисейския замък ще зависят от способността й да активизира част от левицата - тази, която е също толкоз враждебна към обичайния консенсус, който въплъщава Макрон. Непопулярните политики на последния, като да вземем за пример повдигането на пенсионната възраст, рискуват да се трансфорат в спомагателна тежест ", обобщава разбор на в. Guardian. Затова и президентът наподобява, че в понеделник направи завой по отношение на това свое основно предложение, като съобщи, че е податлив на промени в периода на въвеждането на ограниченията и във възрастта за пенсиониране.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
Оттук-нататък остава да чакаме 20 април, когато ще се състои дебатът сред Макрон и Льо Пен. Със сигурност крайнодесният претендент се е поучила от предходния спор през 2017 година, когато неприятното й показване спомогна за изборната й загуба.
Кампанията на МакронВ оставащите дни до балотажа Макрон би трябвало да потвърди, че не е изгубил връзка с проблемите на елементарните французи, както и да навакса за изгубеното време. Той разгласи публично своята кандидатура за вота едвам предишния месец и забави акцията си поради присъединяване в дипломатическите старания за прекратяването на войната в Украйна. Когато най-сетне се включи в агитирането, организира един протест в Париж и посети области, държани от негови съдружници. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР