Социалният министър Бисер Петков докладва пред Народното събрание за напредъка

...
Социалният министър Бисер Петков докладва пред Народното събрание за напредъка
Коментари Харесай

Бисер Петков за протестите на майките с увреждания: Свидетели сме на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм!

Социалният министър Бисер Петков рапортува пред Народното събрание за напредъка по решение на проблемите на хората с увреждания. Той не пропусна да спомене митингите на майките на деца с увреждания. В последните месеци сме очевидци на ескалиране и ултимативност на настояванията, граничещи с анархизъм, уточни той.

Противоречия имало и в средите на самите протестиращи майки . Министрът пристигна в Народно събрание по искане на ГЕРБ, с цел да рапортува за напредъка по тематиката за хората с увреждания.
Иначе приоритет на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) е точно тематиката за хората с увреждания, увери Петков и добави, че са повишени средствата за хората с увреждания.
Ведомството му водело поредна политика за поддръжка на хората с увреждания. Това обаче нямало по какъв начин да стане без законодателни промени.
Правителството подчертало върху прекъсване на злоупотребите с ТЕЛК-овете. В основата на промените за поддръжката за хората с увреждания е залегнала самостоятелната оценка на потребностите им , стана ясно от думите му.
Ще се подтикват работодатели да наемат трайно хора с увреждания . Мисли се и за налична среда за хората с увреждания. Министерството полагало оптимални старания за реализиране на единодушие в работната група, увери Бисер Петков.
Най-рано в края на септември можело консенсусния текст да влезе в законодателния орган. Работата по всички законодателни пакети за хората с увреждания ще продължи, стана ясно от изявлението му.
Правим всичко допустимо на есен да вкараме нужните законопроекти, които да решат проблемите на хората с увреждания, увери общественият министър.
Разкаяние и бързи дейности изиска социалистът Георги Гьоков от обществения министър.
Действащият закон за хората с увреждания бил остарял, по думите на министъра. Бил признат преди ратификацията на конвенцията за хората с увреждания. Полагаме старания да получим поддръжката на всички организации, сподели Бисер Петков.
От Движение за права и свободи са обезпокоени от напрежението измежду хората с увреждания. Хасан Адемов се притеснява, че не са планувани средства за новите политики по интеграция на хората с увреждания . Желанието за промяна би трябвало да премине през възобновяване на разговора, посъветва той.
Бисер Петков уточни, че финансовият министър е осведомен с предлаганите ограничения от хората с увреждания и парите, които ще трябват за тяхната реализация. Грешка е да се дадат обещания, които финансово няма по какъв начин да бъдат изпълнени, отговори той.
В последните седмици самите хора с увреждания се настроиха един против различен , това разяснява министър Петков след чуването ми в пленарна зала. Това затруднява намирането на взаимно преференциално решение. Вчера доброжелателно пристигнах да поканя майките на деца с увреждания да се върнат в работната група, уточни той. Социалният министър е на мнение, че има нарушено доверие сред страните.
Не е реалистично да има безлимитно потребление на персонална помощ, тъй като това е скъпа услуга , разяснява още Бисер Петков. Той се надява напрежението да не ескалира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР