Социални мрежи, онлайн шопинг, резервации в интернет, плащане на сметки

...
Социални мрежи, онлайн шопинг, резервации в интернет, плащане на сметки
Коментари Харесай

Цифров детокс по празниците - не е лесно, но често си струва

Социални мрежи, онлайн шопинг, резервации в интернет, заплащане на сметки през компютъра или телефона - технологиите навлязоха около пандемията още по-дълбоко във всекидневието ни. За мнозина хора даже прекомерно надълбоко. Заговори се даже за личностно положение на здравословно дигинално самочувствие, което не е елементарно да се реализира и поддържа.

Празниците са комфортен мотив за така наречен цифрова детоксикация и в случай че сте пропуснали да я извършите по Коледа, можете да се организирате за дните към Нова година. Платформата за известна просвета The Conversation предлага по какъв начин да се превъзмогне импулсивното посегателство към телефона и видео диалозите, които се трансфораха в главно средство да се забележим с другари и близки, називисимо дали са на хиляди километри или в същия град.

Заключете ги

Този съвет от дълго време не е автентичен, само че е най-ефективен. Просто приберете някъде смарт телефона, преносимия компютър или таблета. Разбира се, може да се включи режимът " не безпокойте " или да се изключат автоматизираните уведомления от някои приложения.

Само че последното е досадно да се прави и не взема решение казуса - по няколко пъти дневно ще посягате към телефона в джоба, с цел да ревизирате " Facebook " или " Инстаграм ", да отговорите на мейл или да качите фотография. Това е към този момент задоволително да започнете да сърфирате из телефона си и в един миг да се усетите, че сте отворили приложение изцяло автоматизирано, а не преднамерено.

Друга опция е да си ограничите времето за телефон. Един час заран и един час вечерта наподобява изцяло задоволително. Но и тук проучвания са посочили, че човек постоянно надвишава тези граници без да осъзнава или като си намира някакви оправдания.

Така че просто ги заключете, скрийте или каквото там измислите преди да планирате график за прилагане или заглушаване на известията. Трудно е, само че след известно време ще усетите изгодата и даже може да ви се изиска да удължите този интервал на изключване.

Планирайте

По-лесно е, в случай че сте отвън града. Сред природата няма потребност да навигирате из уличната мрежа и цифровизираната инфраструктура на града - резервации в заведения за хранене, пазаруване на билети за кино, спектакъл, концерт, пътешестване с публичния превоз. Така че в случай че се махнете от града, цифровият детокс е по-естествен.

Но има значимо изискване - предварителното обмисляне. Настройте пощите си по този начин, че да дават отговор автоматизирано, че няма да ги отваряте известно време, уведомете сътрудници, клиенти и шефове, че сте надалеч от мрежата, кажете на близки и другари, с цел да не се тревожат и стресират от това, че не могат да ви открият.

Това значи също да носите в печатен формат нещата, които сте привикнали да са в телефона ви - потвърждения за хотелски резервации, самолетни билети, даже хартиена карта на пътища и селища. Вече има и компании, които оказват помощ с планирането за седмица-две ваканционен детокс.

Открийте положителните страни

След като технологиите станаха част от естественото положение на живота ни, то и спирането на връзката с тях не е елементарно и у някои може даже да провокира стеснение и страдалчество като при абстиненция.

Идея по какъв начин да се избегне това е да обърнете на 180 градуса прочувственото предизвикателство и евентуалния стрес, паника и отчаяние, като помислите за изгодите, а не наказването, които носи. Няма да имате приложение, през което да откриете най-препоръчвания ресторант или бар в региона, само че пък ще можете да проучвате персонално, да се изненадате, да срещнете напълно разнообразни и забавни хора. Между другото може и да си припомните или да научите по какъв начин се употребяват хартиена карта или даже компас.

Да, няма да можете незабавно да споделите в обществени мрежи нещо, което ви е развълнувало на момента. Но пък ще имате повече време за компанията или обичания човек, вместо да проверявате през 5 мин какъв брой лайка и коментара сте събрали.

Цифровият детокс евентуално ще се окаже и изненадващо възкръсване на връзката със мемоари и носталгични страсти от детството или младостта, за които от години не сте се сещали или замисляли. Понякога просто тананикането на мелодия или включването в детска игра са задоволителни да ви върнат в почтените години.

Обмислете последствията

Това е евентуално най-важният съвет - обмислете след цифровия детокс какво е било за вас това прекарване. Всеки има характерна връзка с технологиите и откриването на най-хубавият метод тази връзка да е здравословна в действителност е нещо доста потребно.

Опитайте да употребявате опита, с цел да оцените по какъв начин сте се чувствали в тези няколко дни или седмици. Какво ви харесва след завръщането към цифрово обвързаното ежедневие, с цел да не позволите то още веднъж да ви претрупа и да се удавите в него.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР