Социалната комисия одобри на първо четене в сряда обвързването на

...
Социалната комисия одобри на първо четене в сряда обвързването на
Коментари Харесай

Одобрено! Обвързват майчинството с минималната заплата

Социалната комисия утвърди на първо четене в сряда обвързването на размера на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. Проектът на " Българска социалистическа партия за България " бе подсилен с 9 гласа " за ", 8 " въздържал се " и нито един " срещу ".

С промените се дава опция компенсацията да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), спомагателният заплатен отпуск за развъждане се употребява от тях.

Темата провокира замяна на реплики сред Георги Георгиев ( " Възраждане " ) и депутатите от " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха за какво предходното държавно управление, от което социалистите бяха част, не е подхванало стъпка за обвързването на размера на компенсацията за развъждане на дете с размера на МРЗ. От Българска социалистическа партия обявиха, че това предложение е част от дълготрайната политика на социалистите за справяне с демографската рецесия.

Въпреки изразените възражения Георгиев сподели, че " Възраждане " ще поддържа законопроекта. Подкрепа за предложенията на Българска социалистическа партия съобщи и Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната ".

Според Деница Сачева от ГЕРБ не излиза наяве дали препоръчаните законодателни промени не са подготовка за предизборна акция, съобщи mediapool.bg. По думите ѝ " промени на парче " не допускат цялостна дълготрайна политика за поддръжка на децата и родителите. Сачева уточни, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласоподаване.

Севим Али (ДПС) обърна внимание, че в този момент настоящото законодателство дава опция при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното публично обезпечаване, да се дефинира този размер. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР