Социалисти, разтревожени от спадащото доверие към БСП на прага на

...
Социалисти, разтревожени от спадащото доверие към БСП на прага на
Коментари Харесай

Станишев, Пирински и още социалисти с политическа резолюция за конгреса на БСП

Социалисти, разтревожени от спадащото доверие към Българска социалистическа партия на прага на следващите парламентарни избори, упорстват конгресът в събота да удостовери подадената от Корнелия Нинова предходната година оставка като ръководител и да приключи мандата й. На предишното съвещание на 50-ия конгрес Нинова подаде оставка, само че делегатите отхвърлиха да я потвърдят. Искането в този момент за потвърждаване на оставката е записано в политическа резолюция, която ще бъде импортирана за гласоподаване от форума от редица социалисти.

Инициатори на документа са изтъкнати социалисти и членове на партийното управление в разнообразни интервали - Георги Пирински, Захари Захариев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Сергей Станишев, Пламен Младенов. Подписите са поставили още Явор Куюмджиев, Валери Жаблянов, Юрий Асланов, Ваня Добрева, Ана Пиринска и Катя Николова.

Това е единственият документ с политическа задача и съответни задания преди идния Конгрес на Българска социалистическа партия. 

Те упорстват конгресът неотложно да избере заместник-председател на Българска социалистическа партия, според устава на партията, който да сътвори нова организация за присъединяване на социалистите в парламентарния и локалния избор. Заместникът ще бъде претрупан да поеме кормилото на партията краткотрайно и да сложи началото на всеобхватно обновяване на партията.

Местните структури на партията - общински и регионални, да повдигнат и утвърдят за депутати социалисти с висок престиж и потвърден професионализъм, като се опълчват на напън на управлението " с обещания за кариерно развиване или материални облаги ", планува още резолюцията.

Предлага се още Българска социалистическа партия да заявява, че няма да влиза в общо ръководство нито с ГЕРБ, нито с Политическа партия или Директива за птиците и да откаже поддръжка на техни държавни управления.

В резолюцията се акцентира нуждата от незабавни решителни дейности за преодоляване на по-нататъшния срив на партията, изброяват се аргументите, с цел да се стигне до него и се установи, че " в настоящето си положение Българска социалистическа партия не може да стартира да възвръща изгубеното доверие в обществото и да уголемява електоралната си поддръжка ".

" Този срив на доверието се дължи на цялостен комплекс аргументи, като непосредствената е цялостната промяна на курса, наложена от Корнелия Нинова ", написа в проекторезолюцията. Посочва се още, че е осъществена замяна на социалистическите идейни основи на Българска социалистическа партия с популизъм, " ляв консерватизъм " и дилетантщина, а Българска социалистическа партия е превърната в лидерска партия, в прорез с правилото на демократично единение.

Отбелязва се още, че за водачи на листи се постановат хора със съмнителни професионални качества, които нееднократно до момента са губили избори, вместо на тяхно място да бъдат препоръчани авторитетни претенденти, което също способства за загубата на доверие. 

" Обществените изследвания сочат, че резултатите за Българска социалистическа партия на идните избори на 2 април ще бъдат без основна смяна, което още веднъж й отрежда нежеланото и унизително място на третостепенна мощ в идващия парламент. Такъв резултат ще бъде гибелен за представянето на партията на локалните избори през октомври. Възниква действителна опасност за залеза на Българска социалистическа партия като разпознаваема политическа мощ ", предизвестяват вносителите на политическата резолюция.

Ето текста на целия проектодокумент:

Политическа резолюция на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия

Днес голямото болшинство от българските жители всекидневно се сблъскват с тежки обществени и хуманни неволи: непостижимите цени на храните и медикаментите, с фрапантните неравенства, с мъчно наличното опазване на здравето, с несправедливостите на работното място. Спадащата изборна интензивност през последната година демонстрира, че болшинството все по-малко разчита на изборите като път за тяхното превъзмогване.

Това е присъда за партиите, които се оказват неспособни да обезпечат нужното ръководство с работещ парламент и отговорно държавно управление. Илюзия са и упованията за завръщане на огромната част от гласоподавателите към урните на 2 април вследствие на някакви нови завладяващи послания или пък на връщането на хартиената бюлетина.

Този срив в доверието към партии и институции е извънредно рисков, тъй като разрушава силата на страната да подсигурява живота и достолепието на жителите, да отстранява пазарната далавера, да утвърждава интернационалния престиж на България.

През последния интервал Българска социалистическа партия издигна редица значими обществени начинания, сходни с антикризисните ограничения на европейско ниво. За четвърти път обаче партията не съумя да осъществя мандат за сформиране на държавно управление. Обществените изследвания сочат, че резултатите за Българска социалистическа партия на идните избори на 2 април ще бъдат без основна смяна, което още веднъж й отрежда нежеланото и унизително място на третостепенна мощ в идващия парламент. Такъв резултат ще бъде гибелен за представянето на партията на локалните избори през октомври.

Възниква действителна опасност за залеза на Българска социалистическа партия като разпознаваема политическа мощ. Причината е сриналото се доверие към Българска социалистическа партия като партия, способна да предложи друго качество политика и ръководство, открита за равноправно взаимоотношение с необятен набор други леви партии, начинания и цивилен обединения.

Този срив на доверието се дължи на цялостен комплекс аргументи, като непосредствената е цялостната промяна на курса, наложена от К. Нинова:

• подмяната на социалистическите идейни основи на партията с популизъм, " ляв консерватизъм " и дилетанщина;

• превръщането на партията в лидерска в прорез с правилото на демократично единство;

• погазването на конгресното решение против колаборацията " ляво - дясно ", обезличаваща лявото, с присъединяване в държавното управление Петков;

• налагането на неизменими, със съмнителни професионални качества водачи на листи с повтарящи се изборни провали, вместо издигането на различни претенденти с висок публичен авторитет;

• безпринципното катурване на позицията по отношение на метода на гласоподаване.

За огромната загуба на позиции на партията в обществото има и надалеч по-дълбоки аргументи. Такива са изменящите се социално-класови структури, демографските процеси, антисоциалистическата агитация, които пораждат екзистенциалния въпрос, каква социалистическа партия е нужна и съответна на новите действителности в света и у нас.

Това обаче не анулира нуждата от незабавни решителни дейности за преодоляване на по-нататъшния срив. За задачата

Конгресът приема следните решения:

1. Констатира, че в настоящето си положение Българска социалистическа партия не може да стартира да възвръща изгубеното доверие в обществото и да уголемява електоралната си поддръжка.

2. Възлага на общинските и регионални структури да обезпечат издигането и одобряването като претенденти за изключителните парламентарни избори на социалисти с висок престиж и потвърден професионализъм в локалните общности и уверено да се опълчват на напън от членове на управителни органи на партията с обещания за кариерно развиване или материални облаги.

3. В 49-ото Народно заседание Българска социалистическа партия да не влиза в съглашения за присъединяване или поддръжка на държавни управления, излъчени от ГЕРБ, Политическа партия или Демократична България, като в същото време спомага за приемането на закони с ясна обществена и демократична устременост.

4. Констатира прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като ръководител на партията според подадената от нея оставка като акт на вдишване на персонална отговорност за спешното положение на партията. Отменя като нездравословно за оздравяването на партията решението си за отвод да установи подадената оставка.

5. Възлага на Националния съвет неотложно да избере заместник-председател на Българска социалистическа партия според член 17, алинея 2 на Устава, решен и кадърен да сътвори нова организация за присъединяване в идните национални и локални избори, както и за начало на всеобхватно обновяване на партията в осъществяване на актуалната Политическа резолюция, като за задачата му оказва цялостно подпомагане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР