Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7 процента

...
Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7 процента
Коментари Харесай

В Германия: Раздробен Бундестаг, от либералите и Зелените зависи кабинетът

Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7 % от гласовете. Това демонстрира неофициалният резултат след броене на бюлетините.

На второ място, със обилни загуби, е консервативния блок ХДС/ХСС с 24,1 на 100, следван от Зелените, които получават 14,8 %. Либералите влизат в новия Бундестаг с 11,5 % поддръжка.

От тези четири партии зависи формулата на идващото държавно управление в Берлин.

В извънредно раздробения Бундестаг още веднъж влизат шест партии, само че двете водещи политически сили – Социалдемократическата партия ГСДП и консервативният блок ХДС/ХСС – към този момент не са преобладаващи сили. С резултат под 30 % и двете партии доста губят представителността си.

Следващият канцлер, без значение дали ще е социалдемократът Шолц, или консерваторът Лашет, ще има едвам малко над 20 % партийна поддръжка в Бундестага.

Ключът към съставянето на държавно управление държат двете по-малки партии – Зелените и либералите. Те могат да си изберат желания канцлер и да решат дали в Берлин ще ръководи коалиция „ Ямайка ” под управлението на ХДС/ХСС, или коалиция „ светофар ” с канцлер социалдемократа Шолц.

Председателят на либералите Кристиян Линднер разгласи началото на предварителни диалози със Зелените за изглаждане на огромните разлики в политиките за запазване на климата и във финансовата и икономическата политика. 

„ 75 % от германците гласоподаваха против партиите, които ще излъчат канцлера. Затова може би е добре, в случай че двете партии, които водиха предизборна акция против статуквото, да стартират договаряния, с цел да положат основите на идващото държавно управление “.

Зелените алармираха подготвеност да водят предварителни диалози с демократичната партия. Лидерът Аналена Бербок опроверга мненията за непреодолими разлики с либералите и избра да подчертае общите позиции сред двете партии:

„ През последните години видяхме доста общи черти – поддържаме отвореното и разнолико общество, гражданските свободи. Какво още ни сплотява, ще обсъдим в идните диалози “.

 Аналена Бербок/ Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Християндемократичния съюз Армин Лашет призна изборната загуба и персонална виновност за най-слабия резултат в историята на консерваторите, само че все пак счита, че гласоподавателите чакат от него да се опита да сформира държавно управление с либералите и Зелените.

„ Носим отговорност по отношение на нашите гласоподаватели, които желаят да управляваме. Ние имаме вяра, че държавно управление под управлението на ХДС/ХСС е най-хубавото решение за страната “. 

 Армин Лашет е разочарован/Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разбираемо, на друго мнение е претендентът за канцлерския пост на социалдемократическата партия Олаф Шолц, който разгласи изборната си победа и желание да ръководи с по този начин наречената коалиция „ светофар ” дружно със Зелените и либералите. Той напомни, че такава коалиция сполучливо ръководи в няколко провинции на Германия:

„ Пределно ясно е, че изборният резултат ни дава мандат за сформиране на държавно управление на партиите, които завоюваха тези избори – социалдемократическата партия, която означи забележителен растеж на доверието, Зелените и либералите “.

Промяна във външнополитическия курс на Германия не се чака. Между четирите партии в политическия център, които ще решат формата на държавното управление, няма обилни разлики – Европейски Съюз и трансатлантическите връзки са съществени стълбове на немската външна политика. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР