Сопот иска от държавата 800 хиляди лева за спешен ремонт

...
Сопот иска от държавата 800 хиляди лева за спешен ремонт
Коментари Харесай

Търсят 800 000 лв. за ремонт на къщата на Иван Вазов в Сопот

Сопот желае от страната 800 хиляди лв. за незабавен ремонт на емблематичната къща на Иван Вазов, заяви Нова ТВ. Кметът на общината изпрати писмо до всички парламентарни групи, в което предлага при разглеждането на бюджета,тази сума да бъде заложена целево.

„ Има теч в експозиционната зала. Със лични средства сме мазали.Започва да се унищожава и паното с Хвърковатата чета. За да бъде реставрирано, би трябвало да бъде изработен ремонт на покрива ”, сподели шефът на къща музей „ Иван Вазов ” - Сопот Борислава Петрова.

Именно поради течовете от покрива, стените на експозиционната зала са пропити с влага. Дюшемето е компрометирано. Руши се мазилката, наранени са и художествените експонати. Залата, която се намира в съседство до къщата на Иван Вазов, е издигната преди 53 години и в никакъв случай до момента не е юридически главен ремонт.

„ Това не е лицеприятно за нашите гости. Къщата музей е един от най-посещаваните обекти. Идват над 300 000 индивида - освен българи, само че и чужденци. Това не е лицето на Вазов, на семейство Вазови и на Сопот. Ние не желаеме да се представим по този метод. За нас Вазов и къщата му са емблема ”, уточни Петрова.

Според направения план цялата експозиционна зала ще бъде модернизира със специфични 3D екрани, таблата ще бъдат цифровизирани, част от експонатите ще имат виртуални измерения, ще се направи и специфична стая, в която учениците ще се допират до истинските произведения на Вазов.

Предвидено е още пренареждане и подравняване на калдъръмената настилка в двора на къщата, а по самата възрожденска къща ще бъдат направени козметични промени. Част от експонатите ще бъдат показани и във виртуална среда.

Общината твърди, че няма средства за ремонта. Кметът на града изпрати писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание. „ Да поддържат с целеви средства - 800 000 лв., по опция те да бъдат заложени в новия бюджет на страната. Ако го нямаше Вазов, нямаше никой да знае през днешния ден за Левски, за Ботев, за Раковски, за цялата плеяда борци за национално избавление ”, уточни градоначалникът Деян Дойнов.

На това се надяват и многочислените гости на Вазовата къща. „ Това е национална реликва и би трябвало да се резервира за идните генерации. Точно децата, които в този момент порастват, би трябвало да търсят и да знаят същинската история. Да се интересуват от ден на ден, с цел да остане в паметта им ”, считат Мирослав и Венера.

С пари от общината към този момент се ремонтира Радиновото учебно заведение от романа на Иван Вазов и едноименния площад в центъра на града.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР